Waarom kan je het gebruik van suiker beter minimaliseren tijdens je zwangerschap?

Zwangerschapssuiker

Het meeste risico dat je loopt als je te veel suiker eet tijdens je zwangerschap, is dat je zwangerschapssuiker of diabetes ontwikkeld. Ongeveer 4% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapssuiker of diabetes. De meeste vrouwen zijn geen suikerpatiƫnt meer als ze bevallen zijn. Maar als je het eenmaal hebt gehad, dan loop je meer risico om het weer te ontwikkelen bij een eventuele volgende zwangerschap of later in het leven. Ontwikkeling van diabetes Suiker of diabetes ontwikkelt zich als het lichaam niet alle insuline die nodig is voor de zwangerschap kan maken en gebruiken.

Tijdens de spijsvertering wordt het meeste voedsel afgebroken tot een soort suiker, genaamd glucose. Met de hulp van insuline zorgt glucose voor de energie in de lichaamscellen. Tijdens de zwangerschap maken de hormonen het moeilijker om insuline te gebruiken, dus moet er meer door het lichaam worden geproduceerd. Als de alvleesklier de vraag om insuline niet kan bijbenen en de bloed glucose waardes te hoog worden, dan resulteert dat in suiker of te wel diabetes.

Grote baby

Onderzoek bevestigt dat te veel suiker niet alleen diabetes kan veroorzaken, maar ook grote baby’s. Waardoor de kans op een keizersnee groter wordt. Een grote baby zorgt voor problemen bij de bevalling beginnend bij de schoudertjes.

Schimmels

Nog een reden om niet te veel snoep te eten tijdens je zwangerschap: suiker kan je vatbaarder maken voor een vervelende schimmelinfectie. Een schimmelinfectie vindt plaats als de schimmels, die zich in je vagina streek begeven, vermenigvuldigen en de andere micro-organismen gaan overheersen. De jeukende schimmelinfecties men vaker voor tijdens de zwangerschap omdat vaginale afscheiding zoeter is. En zo dus de ideale voedingsbodem is voor schimmels om zich te vermenigvuldigen.

Suikers in voeding

De meeste mensen denken dat ze niet zoveel suiker in hun voedsel hebben, maar er wordt meer suiker toegevoegd aan voedingsmiddelen dan men denkt en beseft. In een blikje frisdrank zitten al zo’n tien theelepels suiker.

Tips tegen overmatig suiker gebruik 

  1. Fruit (niet sap): fruit is een gezond alternatief. Heft heeft vezels en vitamines, tezamen met natuurliefhebbers suikers. 
  2. Water: drink veel water. Als je denkt te hunkeren naar zoetigheid, dat kan je lichaam je eigenlijk vertellen dat je dorst hebt. 
  3. Mengen: meng een beetje (koolzuurhoudend) water met vruchtensap in plaats van frisdrank of pure vruchtensap. 
  4. Appelmoes: gebruik natuurlijke appelmoes als zoetmaker in plaats van suiker. 
  5. Beleg: gebruik natuurlijke soorten fruit beleg, zonder suiker toevoegingen en conserveringsmiddelen. 
  6. Gemak: minder het gebruik van voorverpakte maaltijden en ingeblikte voeding en controleer de labels voor toegevoegde suikers. 
  7. Porties: eet kleine porties als je toch een keer iets lekker zoets eet. 
Scroll naar boven