Wat is intermittent fasting en waarom is het zo goed?

Intermittent fasting is geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer je eet. Je vast bewust binnen bepaalde tijden en je mag alleen eten binnen bepaalde tijden van de dag. De periode waarin je vast is altijd groter dan de periode waarin je eet.

Door intermittent fasting toe te passen kan je afvallen en het heeft positieve gezondheidseffecten op je lichaam, je hersenen en het kan je zelfs helpen om langer te leven! Veel positieve gezondheidseffecten van intermittent fasting zijn te danken aan de verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon (HGH Human Growth Hormone) en een verbetering van de insulinegevoeligheid Je kunt intermittent fasting met verschillende methoden.

Een veel toegepast schema is door na het avondeten niet meer te eten en vervolgens het ontbijt over te slaan. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een dag lang helemaal niets eten. Afhankelijk van de methode zal de dag of week opgedeeld worden in perioden waarin gevast en gegeten wordt.

Uit recent onderzoek kwam naar voren dat je met intermittent fasting effectiever vetmassa kunt verliezen dan met het volgen van een dieet met een grote calorierestrictie. Lees hier en hier.

Waarom doe ik het?

Het gaat mij niet om het afvallen, maar wel om mijn lichaam optimaal te kunnen herstellen en hoog in mijn energie te blijven. Ik ben een bezig bijtje, altijd druk en heb nooit genoeg tijd. Dat houdt in dat ik veel energie moet hebben anders hou ik mijn levensstijl gewoon niet vol. Als ik drie keer per week aan intermittent fasting doe, wat voor mij inhoudt dat ik mijn ontbijt oversla en pas begin met eten tijdens de lunch, dan heb ik veel meer energie. Gewoonweg omdat mijn lichaam mijn voorraden aanspreekt en er continu gebruik gemaakt wordt van opgeslagen suikers (glycogeen) in mijn lever. Wanneer je lever optimaal werkt en goed kan ontgiften, dan voel je je al veel energieker. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het verlengen van je herstel proces. In de nacht ben je aan het herstellen, in rust voert je lichaam herstel werkzaamheden uit. Als je in de ochtend niet eet, wel water drinkt overigens, dan verleng je eigenlijk het herstel proces. Kortom ik kan dit iedereen aan raden, indien je gezondheid dit toelaat.

PS. Overigens raad ik dit niet aan tijdens de zwangerschap en/of borstvoedingsperiode.

Heb je hier nog vragen over? Dan kan je me altijd een mailtje sturen.

Scroll naar top