De aardpeer, zo gezond en zo onbekend.

Deze week staat in het teken van de groenten, knollen en fruitsoorten die deze periode beschikbaar zijn, iedere dag behandel ik een groenten en deel ik de voordelen ervan. Vandaag wil ik de voordelen van de aardpeer met je delen. De aardpeer valt onder de categorie knollen, net zoals aardappelen. Ze hebben een zoetige smaak gecombineerd met een vleugje noten. 

De gezondheidsvoordelen van de aardpeer

Eén van de werkzame stoffen in de aardpeer is de Inuline, een actieve plantenvezel wat niet door het menselijk lichaam verteerd kan worden. Dit geldt voor de rauwe knol, na het koken wordt deze Inuline omgezet in fructose, wat de zoetige smaak aan de knol geeft. Daarnaast bevatten de knollen zogenaamde Bifidobacteriën, die een super goed effect hebben op de ontwikkeling van een gezonde darmflora. Daarnaast zit er in de aardpeer nog een ruime hoeveelheid andere voedingsstoffen zoals, Biotine, Natrium, IJzer, Silicium en Calcium. Door de aanwezigheid van deze mineralen heeft de aardpeer een positief effect op o.a. Jicht, Reuma en Obstipatie. 

Aardpeer en Diabetes

Mensen die last hebben van diabetes, of suikerziekte, kunnen hun voordeel halen uit de aardpeer. Het is dan wel van belang om de aardpeer rauw te eten. In de aardpeer zit namelijk Inuline. Als je de aardperen kookt, wordt dit Inuline omgezet in fructose, wat de uiteindelijke zoete smaak aan de knol geeft. Rauw eten kan prima in bijvoorbeeld salades, geraspt of gesneden in hele dunne plakjes. De positieve werking van de aardpeer op diabetespatiënten is als volgt: 

  • De stof Inuline, wat in de aardpeer zit, is een actieve plantenvezel. Maar dit type kan niet door de mens verteerd worden. Je wordt er dus niet dik van en het heeft geen gevolgen voor je bloedsuikerspiegel. 
  • De inuline is een vezel die in water oplosbaar is en in staat is om andere koolhydraten vast te houden. Door dit effect gaat het proces van voedselvertering langzamer, en zal de bloedsuikerspiegel dus stabieler blijven. 

Aardpeer en spijsvertering

De eerder genoemde Inuline is ook verantwoordelijk voor het beter functioneren van de darmen: Het voedsel loop sneller en veel soepeler door de darmen omdat deze zelfde Inuline een plantaardige, actieve vezel is. Met name voor mensen met chronische obstipatie kunnen hun voordeel halen uit het eten van de RAUWE aardpeer. De gekookte versie bevat géén Inuline, omdat deze tijdens het kookproces omgezet wordt in Fructose. Rauw eten dus!

Aardpeer en overgewicht

De aardpeer is vocht-afdrijvend, bevat heel weinig calorieën en bevat het hormoon fyto-oestrogeen. Het effect op overgewicht uit zich op twee manieren: 

  • Er zijn mensen die last hebben van overgewicht doordat het lichaam vocht vasthoudt. Dankzij de vocht-afdrijvende eigenschappen van de aardpeer, is het een hulp bij een dieet wat afvallen als doel heeft. 
  • De Inuline in de aardpeer zorgt heel erg snel voor een verzadigd gevoel, tenminste als je de knol rauw eet in bijvoorbeeld een salade. Dit voorkomt overeten. 

Hoe kan je de aardpeer het beste bereiden?

Persoonlijk ben ik fan van de aardpeer door een salade mixen. Dan heb je alle voordelen van de rauwe versie en het is heel verfrissend en zoet. Dan schil je de aardpeer en snij je hem in kleine plakjes, wat je kan mixen met een lekker lauw warme salade. Vooral met deze temperaturen. 

Net zoals aardappelen, kan je de Aardpeer ook koken, gedurende 15-20 minuten. Kook ze niet langer want dan vallen ze uit elkaar. Voeg aan het water een paar druppels verse citroensap toe, waardoor de aardpeer niet verkleurd. 

Eet smakelijk! Ik ben benieuwd wat de Aardpeer voor jouw gezondheid kan betekenen. 

Scroll naar top