Het woord zuurkool roept al snel het beeld op van Oma’s stamppot of een dampend bord met een gerookte wordt er naast. Zuurkool kan op zoveel verschillende manier gemaakt worden! Zuurkool wordt niet snel gezien als super gezond, maar dat is het wel degelijk. De heilzame werking van zuurkool zal ik met je bespreken.
Stukje geschiedenis over zuurkool
Rond de 16 eeuw begonnen de Duitsers met het fermenteren van fijngesneden kool, bestrooid met zout. Tijdens de ontdekkingsreizen in de 17e eeuw namen de nederlanders grote hoeveelheden zuurkool mee aan boord van hun schepen. Het hoge gehalte aan vitamine C en de lange houdbaarheidsduur maakten het een ideaal product om scheurbuik tegen te gaan.
Scheurbuik was een ziekte die talloze doden onder zeelui veroorzaakte. Kapitein James Cook bestelde op advies van een arts, Johannes Kramer, duizenden kilo’s zuurkool om zijn schepen te bevoorraden, waarmee hij door de South Pacific reisde. Tijdens de grote migratie naar de nieuwe wereld introduceerden de Duitsers zuurkool in Amerika. Hier bleven de goede eigenschappen van zuurkool niet lang onopgemerkt door de Amerikanen. Tijdens de burgeroorlog namen enkele verlichte artsen zuurkool op in het dieet van krijgsgevangen. Bijgevolg werd de dood door pokken teruggebracht van 90 procent naar slechts 5 procent. In Amerika gebruikt men tot vandaag de dag de Duitse benaming sauerkraut.
De heilzame werking van zuurkool voor de darmen
Zuurkool verhoogt de weerstand. Zuurkool bevat fyto-chemicaliën die ontstaan tijdens het fermentatieproces. Dit zijn biologisch actieve stoffen die een gunstige invloed op de gezondheid hebben. Het eten van zuurkool is een uitstekende manier om de darmflora gezond te houden.
Zuurkool is een van de weinige voedingsmiddelen die de bacterie Lactobacillus Plantarum bevatten. Deze bacterie helpt het spijsverteringsstelsel door de groei van ongewenste bacteriën tegen te gaan. Paul Pitchford, schrijver van “Healing with whole foods” spreekt eveneens zijn waardering uit over zuurkool. Het stimuleert de spijsvertering door de secretie van maagsappen te reguleren. Zuurkool draagt bij aan de vorming van enzymen en vitaminen, versterkt de functie van de pancreas en bevordert het verteren van vet. Het voorkomt grote schommelingen in het zuur-base evenwicht, versterkt de zenuwen en het immuunsysteem en stimuleert de aanmaak van bloed.
Zuurkool maakt de huid gaaf en gezond en helpt bij een infectie de huid sneller herstellen. Door de minerale zouten in de groente wordt de bloed-cellenopbouw gestimuleerd. De vitamine B12 maakt het ijzer opneembaar hetgeen bloedarmoede voorkomt en daarmee aan te bevelen is voor mensen die een vegetariërs dieet volgen.
Zuurkool is een melkzure groente. Door de gisting wordt melkzure kalk gevormd die door het lichaam goed opneembaar is. Zuurkool die wordt bewaard in zout behoudt haar vitamines. Dit is een uitzondering in vergelijking met alle andere groenten. De melkzure elementen maken de spijsverteringskanalen schoon en ontsmetten.
Heerlijke tip voor zuurkool koekjes
Ingrediënten voor 8 stuks
1 zoete aardappel (ongeveer 250 gr)
150 gr uitgelekte zuurkool
1 appeltje (Elstar)
2 eieren
70 gr geraspte parmezaanse kaas
1 tl kerriepoeder Peper en zout Olijfolie
Zo maak je het
1) Was de zoete aardappel en verwijder eventuele oneffenheden. Rasp de aardappel met schil met een grove rasp. Knijp de rasp goed uit. Het mengsel moet zo droog mogelijk blijven.
2) Knijp de zuurkool goed uit en voeg dit bij de zoete aardappel. Rasp de appel en knijp deze wederom goed uit. Voeg dit bij de zuurkool.
3) Voeg de eitjes en de kaas toe en meng het goed door elkaar.
4) Breng de zuurkool koekjes op smaak met peper, zout en wat kerriepoeder.
Meng alles goed door elkaar. Eet smakelijk!!