Avocado; overal en altijd!

Ben jij ook zo een avocado fan! Avocado is helemaal hot. Het wordt overal bij, op en naast geserveerd. Iedereen maakt foto’s van hun avocado sandwich en post deze op Instagram, omdat het zo hot is. Weet jij eigenlijk wel waarom? Behalve dat de het goede vetten zijn. Leuk weetje.. De avocado is geen groenten, maar een fruitsoort. 

Waarom is avocado zo gezond? 

Terwijl het meeste fruit een relatief hoog koolhydraatgehalte heeft, bevat de avocado juist bijzonder veel gezonde vetten, vitaminen en andere voedingsstoffen. 

Verschillende onderzoeken bewijzen dan ook dat avocado gezond is en tonen zelfs aan dat de vrucht het cholesterolgehalte verlaagt, een beschermend effect heeft voor de ogen en goed is voor de huid en het hart. Verder kan een ‘avocadodieet’ het afvallen bevorderen.

De avocado bevat meer gezond vet dan alle andere vruchten en relatief weinig verzadigd vet, dat ook wel het ‘slechte’ vet genoemd vanwege het ongunstige effect op het cholesterol. Ondanks de hoeveelheid vet, bestaat de avocado voor meer dan 70 procent uit water. Verder is de vrucht rijk aan kalium en bevat deze 0.4 mg ijzer.

Wat de avocado ook onderscheidt van andere vruchten, is de variatie aan voedingsstoffen. Deze bevat namelijk meer dan 15 verschillende vitaminen en mineralen. Vooral de grote hoeveelheid vitamine E is erg gezond, omdat deze anti-oxidant de celvernieuwing bevordert. Ook levert de vrucht bijzonder veel vezels, wat weer goed is voor de darmfunctie! 

Avocado en Afvallen

De avocado heeft weleens een slechte naam gekregen omdat veel mensen denken dat het hoge vetgehalte een gewichtstoename veroorzaakt. Toch gaat dit niet helemaal op. Een avocado bevat namelijk bijzonder weinig ‘netto’ koolhydraten vanwege de vezels, die bovendien de bloedsuikerspiegel positief beïnvloeden, wat op lange termijn gewichtstoename voorkomt. 

Hoe vaak moet je een avocado eten om de gezondheidsvoordelen te behalen?

Deze gezondheidsvoordelen kunnen het best bereikt worden door 1 a 2 keer per week een avocado te eten. Om dit optimaal te benutten is het van belang om de avocado op het goede moment te eten. Je kunt de rijpheid testen door zachtjes met je vingers tegen de schil te drukken. Als deze meegeeft, is dat het goede moment om te eten. 

Scroll naar boven