5x tips om je lever deze feestmaand te boosten

De decembermaand is een heerlijke tijd, vol gezelligheid, etentjes en borrels. Grote kans dat jouw lever in deze feestmaand vol lekkernijen wel wat extra ondersteuning kan gebruiken. Wij geven je 5 makkelijke tips om je lever deze maand extra te ondersteunen.

Waarom je lever een extra handje helpen?

Waarschijnlijk wist je al dat de lever het druk heeft met de afbraak van alcohol, maar wist je ook dat voedingsstoffen zoals snelle koolhydraten (met name fructose), verzadigde vetten en transvetten ontzettend veel capaciteit van je lever vragen?

Met meer dan 200 functies in ons lichaam is de lever een echte alleskunner. Eén van de belangrijkste functies van de lever is het reguleren van de bloedsamenstelling. Alle voedingstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) gaan vanuit de dunne darm, via het bloed, eerst richting de lever. Dit zorgt ervoor dat het lichaam niet overspoeld wordt met (toxische) voedingsstoffen. Door overmatige ongezonde voedings- en drankkeuzes kan dit reinigings- en ontgiftingsorgaan op de lange termijn overbelast raken. Zover is het natuurlijk niet als je af en toe geniet van de deugden van het leven.

Naast de bloedregulatie, regelt je lever de opslag van allerlei stoffen (zoals vitamines), de afbraak van afvalstoffen en medicatie, verwerking van gifstoffen, de omzetting van hormonen, de galproductie en tal van andere belangrijke lichaamsfuncties. Kortom: de lever is een bezig baasje!

Hoewel pure en onbewerkte voeding altijd de basis is van een gezond voedingspatroon, begrijpen wij dat deze feestdagen de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Ook weten we als geen ander hoe belangrijk het is om te (kunnen) genieten en ontspannen aan het kerstdiner. Wij geven je daarom 5 makkelijke tips om de lever extra te boosten deze feestmaand:

  1. Vezels: door voldoende vezels te eten stimuleer je de ontgiftingscapaciteit van je lever. Dus weet je niet wat er bij je (schoon)ouders op het menu staat voor het kerstdiner? Voeg dan zelf alvast voldoende vezels toe aan je ontbijt en lunch. Vezels vind je met name in plantaardige bronnen, zoals: groenten, fruit, peulvruchten, algen, noten, zaden en paddenstoelen. De meeste bevatten daarnaast polyfenolen. Dit zijn natuurlijke plantaardige stoffen die ook bekend staan als antioxidanten (3).
  2. Kruiden en specerijen: knoflook, gember én kurkuma zijn niet alleen smaakmakers, maar ook gezond voor de lever doordat zij de leverstructuur een handje helpen. Goed dus om toe te voegen aan de maaltijd of als verse gember- en kurkumathee te drinken. Ook 1 à maximaal 2 koppen mariadistelthee per dag helpen je lever deze feestmaand door te komen.
  3. Antioxidanten: antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk en dragen op deze manier bij aan een gezonde leverfunctie. Een makkelijke manier om te zorgen voor voldoende antioxidanten, is door voedingsmiddelen in alle kleuren van de regenboog te eten. Hoge concentraties antioxidanten vind je daarnaast in voeding die vervelende vlekken maken en je dus liever niet op je nieuwe trui krijgt. Denk aan blauwe bessen, aardbeien en pompoen(soep).
  4. Bittere voeding: bittere voeding versnelt de galafgifte in de darmen. Voeg deze maand dus gerust (meer) bittere voeding toe, denk aan: spruitjes, bleekselderij, artisjok, asperges, radijsjes, witlof én boerenkool.
  5. Spijsverteringsenzymen: verwacht je een zware maaltijd en kan jouw spijsvertering wel wat extra ondersteuning gebruiken? Dan kan Glutazyme van Vitakruid ondersteunen. Dit product bevat spijsverteringsenzymen voor de afbraak van voedingsmiddelen in bruikbare voedingsstoffen en ondersteunt (indirect) dus ook de lever. Gebruik code 135207 (?) voor 10% korting.

Wil je meer tips lezen over gezond genieten tijdens de feestdagen? Lees dan deze blog en leer o.a. waarom bewegen op een nuchtere maag belangrijk is.

Als laatst sluiten we graag af met deze belangrijke boodschap: vergeet niet te genieten! Wees niet te streng voor jezelf. Zelf houden we van de 80/20 norm als richtlijn: 80% gezonde keuzes en 20% speling. En na de feestdagen heb je altijd de optie om je lijf een reset te geven met bijvoorbeeld onze 7 Days Detox. En leuk detail: als je deze detox voor 8 januari ’23 bestelt, ontvang je 20% korting. Vul bij het afrekenen kortingscode DETOXvmjb in.

Heb je vragen over je gezondheid? Stuur dan een mailtje naar info@voedingmaaktjebeter.nl

Wij wensen je vanuit Voeding Maakt je Beter een hele fijne en liefdevolle feestmaand!
Scroll naar top