Mag dat ene glaasje champagne als je zwanger bent?

Het jaar is weer bijna voorbij. De champagne glazen staan al klaar, maar daar komt de grote gewetensvraag. Mag je één glaasje champagne meedrinken wanneer de klok twaalf uur slaat om het nieuwe jaar in te luiden? Want wat kan dat ene glaasje nou uit maken?

Voor iedereen die zwanger is zou ik volmondig willen zeggen dat het ene glaasje gewoon kan. Alleen dat is helaas niet zo! Als je zwanger bent is de veiligste keuze voor je baby om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol kan schade aanrichten voor je ongeboren kind en dat risico wil je niet nemen. Het Trimbos instituut schrijft: Als jij een glas wijn hebt gedronken, is jouw alcoholpromillage ongeveer 0,3. Maar dat van je baby dus ook.

Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De onvolgroeide lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van je kind dan in jouw bloed. Daar komt bij dat een ongeboren baby negen maanden lang volop in ontwikkeling is. Die ontwikkeling kan worden verstoord door alcohol. Daarom is het beter helemaal niet te drinken als je zwanger bent.

Je weet niet hoe je lichaam reageert

Toch wordt er vaak gezegd dat 1 glaasje wijn of champagne geen kwaad kan, maar het probleem is dat sommige ongeboren kindjes en ook sommige moeders veel gevoeliger zijn dan andere. Het verschilt enorm per persoon, de één kan alcohol beter afbreken dan de ander en dat is nou precies het probleem tijdens de zwangerschap. Je weet namelijk niet of je kindje extra gevoelig is voor alcohol en je komt daar pas achter als het te laat is. Het enige advies dat ik je dan ook wil geven is; maak de negen maanden alcoholvrij zo leuk mogelijk voor je zelf.

Geldt hetzelfde advies als je net zwanger bent en er nog geen bloed-bloed contact zou zijn? Als je drinkt, drinkt je kind mee. Altijd. Alcohol verdeelt zich over het lichaamsvocht van de vrouw, ook al is er nog geen bloed-bloed contact, dan kan alcohol dus toch een negatief effect hebben. De alcohol komt namelijk wel áltijd bij je ongeboren kind terecht.

Mijn advies:

Kies voor een alcohol vrije champagne! Nee niet de roze Jip & Janneke champagne, maar een champagne die er helemaal echt uitziet en ook nog lekker smaakt. Bij de slijterij verkopen ze tegenwoordig echte champagnes zonder alcohol met een ploppende kurk. Doe je toch nog gezellig mee!

Scroll naar boven