Sugar sugar, honey honey
Vandaag, 9 juli, is het Suikermaxdag voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Deze dag is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen om stil te staan bij de maximale aanbevolen suikerinname voor kinderen en volwassen. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar consumeren relatief gezien de meeste vrije suikers. Bijna twee keer zoveel als de WHO adviseert als maximum. De suikermaxdag voor deze leeftijdsgroep valt daarom vroeg in het jaar.
28 suikerklontjes per dag
Maar niet alleen kinderen eten te veel suikers. Ook volwassenen consumeren meer suiker dan nodig is. Wist je dat een Nederlander dagelijks gemiddeld 110 gram suiker eet? Dat zijn in totaal 28 suikerklontjes per dag en meer dan 10.000 suikerklontjes (40 kilo) per jaar. Dat is schrikken, hè?
Hoe zat het ook alweer met suikers?
Suikers zijn er in verschillende vormen: geraffineerde en ongeraffineerde suikers. Een geraffineerde suiker is een suiker die in de fabriek wordt bewerkt met andere stoffen zoals aardolie en metaal. Ze bevatten door het raffinage- en zuiveringsproces minder goede voedingsstoffen zoals vezels, mineralen en vitamines. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn rietsuiker, kristalsuiker, druivensuiker en basterdsuiker. Dit soort suiker vind je veel in fruitsappen, snoep en frisdranken.
Ongeraffineerde suikers zijn ‘natuurlijke suikers’ zoals honing, ahornsiroop en palmsuiker. Deze suikervorm wordt wel bewerkt, maar niet gezuiverd in de fabriek waardoor het soms een donkerdere kleur heeft dan geraffineerde suikers. Ze zijn niet per se beter of gezonder dan geraffineerde suikers. Maar ik adviseer mijn patiënten, zowel jong als oud, wel om bewuste keuzes te maken op het gebied van suikers. Overgewicht, suikerziekte (diabetes type 2), hart- en vaatziekten, overbelasting van de alvleesklier en achteruitgang van hersens zijn een greep aan gevolgen bij een te langdurige hoge suikerinname.
Kunnen we suikers dan helemaal niet meer eten?
100% wel. Het lichaam heeft suiker nodig voor energie. Zonder energie in het lichaam kunnen we bijvoorbeeld niet goed nadenken en bewegen. Kortom: niet goed functioneren in het dagelijks leven. Maar het is wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten als je suikers tot je neemt. Glucose is bijvoorbeeld een vorm van suiker die veel in koolhydraten zit en als brandstof voor het lichaam dient. Een goede leverancier voor energie dus!
Hoe voorkom ik een ‘suikerdip’?
Je kent vast wel van die momenten in de week dat je weinig energie hebt en snackt naar iets zoets. Eenmaal toegegeven aan het glaasje appelsap of andere zoetigheid voel je je vaak na een uur weer energieloos. Vaak moe en zin om een dutje te doen. Hallo, suikerdip. Met een paar simpele tips help ik je een ‘suikerdip’ te voorkomen:
- Eet complexe koolhydraten
Complexe koolhydraten zitten boordevol vezels die goed zijn voor een verzadigd gevoel na een maaltijd. Denk hierbij aan groene bladgroenten als broccoli en boerenkool, maar ook bananen, blauwe bessen, pompoen, peulvruchten (bonen), havermout en quinoa voorkomen een sugar rush.
- Wees kritisch op de grootte van je porties
We eten vaak meer dan nodig op een dag. Dat zorgt ervoor dat je lichaam indut. Vergeet niet dat je lichaam tijd nodig heeft om al het voedsel dat je op een dag eet te verwerken. Hoe meer voedsel te verwerken, hoe meer belasting er wordt gelegd op je darmen en maag. Dit zorgt voor een toename van bloed in dit gebied. Een reactie hierop is dat er te weinig bloed stroomt naar je hersenen waardoor je trillerig wordt.
- Eet max drie maaltijden per dag
Het is belangrijk om je maaltijden over de dag te verspreiden. In de ochtend, middag en avond. Beperk het aantal tussendoortjes tot max. 3 producten
- Kauwen, kauwen en nog een kauwen
Goed kauwen en niet te snel eten zorgt voor een betere vertering van het voedsel. Neem echt even een momentje om rustig te eten.
Heb je vragen over suikers? Of wil je voedingsadvies op maat voor jou en je kindje? Boek dan een consult via mijn website. Ik help je graag bij een gezonde, gevarieerde en ontspannen levensstijl.
Bronnen:
- WHO
- Diabetesfonds
- Orthomoleculaire therapie in de praktijk – handboek 1.0 – Elly Korzelius