Collageen, het wondermiddel van nu.

Collageen, het wondermiddel voor een gezonde botten, nagels en een strakke huid!


Collageen is helemaal hip. Steeds meer mensen zijn bezig met dit belangrijke eiwit. Dat iedereen in de ban van collageen is niet zo’n verassing. Het doet namelijk wonderen voor je huid, nagels, haar, maar ook je botten en spieren. Collageen komt natuurlijk niet pas net om de hoek komen kijken. Sterker nog; het wordt al eeuwen als “wondermiddel” gebruikt in de Aziatische landen. We leggen je graag meer uit over de werking van collageen.

  1. Wat is collageen?

Collageen, eigenlijk collageenvezels, zijn de belangrijkste eiwitten in het lichaam. Ze zorgen namelijk voor structuur, samenhang, elasticiteit en stevigheid van verschillende soorten bindweefsel; kraakbeen, botten, pezen, ligamenten, huid en bloedvaten. Collageen is afgeleid van het Griekse woord: ‘’kolla’’, wat lijm betekend. En zo kan je het ook collageen dus ook zien; als het lijm van ons lichaam.

Er bestaan meer dan 14 verschillende collageen. De meeste weefsels en organen bevatten dan ook niet één soort collageen, maar verschillende. Maar toch bestaat het grootste gedeelte van ons lichaam, zo’n 90%, uit collageen type I. Type I komt veel voor, samen met collageen type III, V en XI, in vrijwel alle soorten bindweefsel. Deze zijn vooral belangrijk voor pezen, gewrichten, spieren, bloedvaten en botweefsel. Kraakbeen bevat vooral type II en kleine hoeveelheid IX, X en XI.

Collageen is dus niet alleen belangrijk voor de huid, maar ook goed voor je botten, kraakbeen, pezen en bloedvaten. Een win-winsituatie!

2. Hoe kan ik het lichaam voorzien van collageen?

Het lichaam maakt zelf collageen aan. Naarmate je ouder wordt, wordt dit steeds minder. Ook gaat de kwaliteit van de collageen achteruit. Rond je 25ste verliezen de collageenvezels hun stevigheid, waardoor het bindweefsel slapper wordt en er rimpels ontstaan. Nu hoor ik je denken: ‘’Help, de nachtmerrie van elke vrouw. Hoe kan ik dit tegengaan?’’ Geen zorgen; je kan de productie van collageen stimuleren.

3. Hoe kan ik de collageen aanmaak stimuleren?

Nu ik erover schrijf, verbaast het je vast niet, maar het beste is om collageen uit je voeding te halen of er suppletie voor te slikken. Tegenwoordig staat op bijna alle dure dagcrèmes in koeienletters geschreven: COLLAGEEN. Dit is een onwijs sluwe marketing truc! De collageen, die is verwerkt in al deze dure producten, wordt niet opgenomen door de poriën van de huid. Wel nemen deze poriën vitamine C op en deze is weer belangrijk voor de aanmaak van collageen. Dus laat je niet verleiden en koop een crème met vitamine C erin. Dus wil je meer collageen aanmaken, eet collageen rijk voedsel.

4. Wat kan ik consumeren om meer collageen aan te maken?

Collageen wordt gemaakt uit de aminozuren glycine en proline. Hiervoor is ook vitamine C en koper nodig.

  • Glycine rijk voedsel:

Wild, gevogelte, rundvlees, tarwekiemen, pinda’s en sesamzaad.

  • Proline rijk voedsel:

Koolsoorten, asperges, zuivelproducten, paddenstoelen en eieren.

  • Vitamine C rijk voedsel:

Groenten, fruit: aardbeien, kiwi, citrusfruit, witlof, koolsoorten en rode paprika.

  • Koper rijke voeding:

Zeevis, orgaanvlees, schaal- en schelpdieren, noten, graanproducten, groente, fruit, cacao en linzen.

Bronnen:

  • https://www.frecious.bio/nl/blog/houd-collageen-je-jong#:~:text=ZO%20MAAK%20JE%20COLLAGEEN%20AAN&text=Je%20lichaam%20heeft%20bepaalde%20voedingsstoffen,vitamine%20C%20en%20koper%20nodig.

Annick. Houd collageen je jong. Frecious. 11 september 2018.

Anoniem. Collageen. Orthokennis. 28 mei 2018.

Esmee. Collageen waar is het goed voor? Blog4mama’s. 2 maart 2018 voo e- 

Scroll naar boven