De vierseizoenen van de vrouwelijke cyclus

De vierseizoenen van de vrouwelijke cyclus

 

Dat het jaar vier seizoenen heeft weten we allemaal, maar wist je ook dat onze vrouwelijke cyclus overeenkomt met deze seizoenen? In de lente- en zomermaanden voelen we ons vaak wat energieker terwijl we in de wintermaanden liever wat vaker op de bank ploffen. In de warmere maanden zijn we vrolijk en in de koudere, donkere maanden wat humeuriger. Tijdens de lente- en zomermaanden eten we iets lichts terwijl we in de herfst- wintermaanden liever een zware maaltijd nuttigen en wat vaker last hebben van sugar cravings.

Tijdens de vrouwelijke cyclus gaat het er ook zo aan toe. Laten we eens kijken naar hoe deze verloopt. De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt één dag voor je opnieuw menstrueert. De cyclus kan in vier fases worden ingedeeld en dus ook in vier seizoenen.

Menstruatie – winter

 

Als de eicel niet bevrucht wordt, krijg je in deze periode maandstonden. Het lichaam stoot het onbevruchte eitje en extra baarmoederslijmvlies af. Dat veroorzaakt het bloedverlies. De menstruatie duurt ongeveer vijf dagen.

Hier komen de chagrijnige dagen, zonder energie en vol met negatieve gedachtes. De dagen dat je als vrouw erg gevoelig bent, gevoeliger als normaal. De dagen dat je je slap voelt. Het is niet niks, al die hormonen die door je lijf gieren. Je kan rugklachten, krampen en een opgeblazen gevoel ervaren.

– Hoe voed ik mijzelf tijdens de winter?
Neem in deze periode veel rust, probeer op te laden voor de lente. Dit is de periode dat de enorme trek in suikers niet meer te weerstaan is. Dit komt doordat je oestrogeen- progesteron waardes erg laag zijn. Eet pure chocolade om jezelf een beetje in bedwang te houden. De magnesium in de cacao vermindert de kramp en stimuleert de aanmaak van serotonine. Je weet wel; dat stofje waar je vrolijk van wordt. 

Tijdens de menstruatie wil je het bloedverlies compenseren met ‘’bloed voedende’’ producten. Producten vol met ijzer of die producten die de bloedsomloop bevorderen. Om de ijzer beter door het lichaam te laten opnemen moeten we ook denken aan de vitamine C inname. IJzer wordt beter opgenomen, gecombineerd met vitamine C. Eiwitten zijn de gehele cyclus belangrijk. Zorg er vooral tijdens de winter en lente voor dat je er genoeg van binnen krijgt. 

IJzerrijke voeding: bone-broth, bieten, waterkers, haver, quinoa, (zwarte) sesamzaad, goji-bessen en dadels. Bone-broth; een bouillon getrokken van botten en vlees, dit is een absolute topper!

Vitamine C: paprika, kiwi, bessen, bio aardbeien, citrusvruchten, broccoli, erwten, bloemkool en spruitjes.

Eiwitten: vlees, kipfilet, kalkoen, vis, gevogelte, eieren. Dierlijke producten zijn een goede bron van volwaardig eiwitten. Probeer vooral je eiwitten uit plantaardige producten te halen. Dit komt omdat een te hoge consumptie van vlees andere gezondheidsklachten met zich mee brengt.

Plantaardige eiwitbronnen: haver, wilde rijst, boekweit, quinoa, linzen, bonen, witte bonen, kikkererwten, amandelen, chiazaad, pompoenpitten. Plantaardige eiwitten zijn niet volwaardig, omdat ze niet alle essentiële aminozuren bevatten. Quinoa, boekweit en hennepzaad zijn hier een uitzondering van. Om toch een volwaardig eiwit binnen te krijgen, combineer je dagelijks granen en peulvruchten.

Rijping van de eicel – lente

 Als vrouw word je geboren met honderdduizend eicellen in je eierstokken. Een bijzonder weetje is dat jouw overgrootmoeder jou heeft gedragen toen zij zwanger was van jouw moeder. Prachtig hoe drie generaties zo verbonden zijn. Kortom: je bent zo gezond als de gezondheid van je oma.

Vanaf dat een meisje in de puberteit komt, rijpt er één eicel per maand. De hypofyse stuurt het follikelstimulerend hormoon (FSH) naar de eierstokken, waardoor er een eitje rijpt. Het hormoon oestrogeen krijgt hierdoor een flinke piek. Door deze piek kan je je energieker, creatiever, zelfverzekerd, scherp, helder en stabiel voelen.

Aan het eind van de rijping schiet het gehalte van het mannelijke hormoon testosteron omhoog. Hiervan ga je superlekker in je vel zitten.

– Hoe voed ik mijzelf tijdens de lente?
Voor extra energie consumeer je in deze periode verse en lichte producten. Ga aan de slag met veel groenten en fruit en maak heerlijk salades hiermee. Voldoende eiwitten zijn belangrijk om de groei van je eitje te ondersteunen. Rondom dit eitje bevindt zich een vloeistof, deze vloeistof is rijk aan vitamine E, vitamine D en beta-caroteen en dit bevordert de groei en ontwikkeling. Eet voeding die rijk is aan dezelfde voedingstoffen. Het is verstandig om alcohol te mijden in deze periode.

Eiwitten: bio kipfilet, kalkoen en vis.

Vitamine E: amandelen, zonnebloempitten, groene bladgroenten, avocado, olijfolie, zoete aardappel.

Beta-caroteen: wortels, zoete aardappel, paprika, pompoen. Ook in spinazie en boerenkool.

Vitamine D: zon. Aangezien dat dit een beetje lastig gaat in Nederland, kunnen we dit oplossen met suppletie. Lees je mee en woon je wel in een zonnig land; ga dan elke dag even tien minuutjes zonnen baden. Doe dit 10 min per dag in bikini, zonder zonnebril en zonnen protectie.

Ovulatie – zomer

Ook wel de eisprong genoemd. Hierbij komt de rijpe eicel los van de eierstok, doordat de hoeveelheid FSH in je lichaam nog verder stijgt. De eicel daalt, via die eileider naar de baarmoeder, waar ze bevrucht kan worden door een zaadcel. Het oestrogeenniveau in het lichaam stijgt mee en komt tot een hoogtepunt. Dit helpt het baarmoederslijmvlies verdikken, zodat een eventuele bevruchte eicel kan innestelen. Dit is dan ook de periode dat je vruchtbaar bent.

In de zomerfase zit je hoog in je energie en vitaliteit. Het libido en zelfvertrouwen krijgen een boost en ook krijg je weer zin om meer tijd aan je uiterlijk te besteden. Een goede periode dus om lekker veel te bewegen ;)!

– Hoe voed ik mijzelf tijdens de zomer?
Net als in de ‘’echte’’ zomerperiode is dit de tijd om wat lichter te eten. Zorg voor voldoende B-vitaminen, deze zijn belangrijk voor zowel de eisprong als de eventuele innesteling. Ook blijkt vitamine C in deze periode erg belangrijk te zijn, omdat men denkt dat het een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van het hormoon-progesteron. Zink is belangrijk voor de celdeling. Ook zink helpt bij de productie van het hormoon-progesteron, die na de eisprong de leidende rol heeft.

Vitamine B: groene bladgroenten, volle (volkoren) granen en eieren.

Zink: vlees, vis en gevogelte zit boordevol zink. Maar ook in eieren, tarwekiemen en volle granen.

Vitamine C: paprika, kiwi, bessen, aardbeien, citrusvruchten, broccoli, erwten, bloemkool en spruitjes.

Baarmoederslijmvlies wordt dikker – herfst

De luteale fase is de fase waarin de baarmoeder zich klaarmaakt om een bevruchte eicel in te nestelen. De baarmoeder maakt daar extra slijmvlies voor aan, dit duurt gemiddeld 10 tot 14 dagen. Het hormoon progesteron is in deze periode volop aan de gang en neemt weer af als het lichaam merkt dat er geen bevruchte eicel is. Je kan je wat zwakker gaan voelen en wellicht last krijgen van PMS-klachten. PMS of wel het premenstrueel syndroom zijn klachten die voorkomen voordat je menstrueert. Vrouwen geven aan last te hebben van hoofdpijn, gevoelige borsten, stemmingswisselingen, misselijkheid, huidproblemen en sugar cravings. Hoe meer het progesteron afneemt hoe minder energiek je je gaat voelen.

– Hoe voed ik mijzelf tijdens de herfst?

Het is normaal dat je emoties in deze periode zo schommelen, wees dus extra lief voor jezelf! Plof op de bank, zet je favoriete serie aan en pak gezonde snacks. Blijf wel in beweging, maar doe dit op een rustig tempo. Een heerlijke lange wandeling of een uur rustige yoga. Luister goed naar je behoeftes en wees niet te streng.

Het lichaam heeft behoefte aan vitamine B, voor eventuele innesteling. Ook magnesium en calcium zijn belangrijk om je progesteron in evenwicht te houden en je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Vitamine B: groene bladgroenten, volle granen, eieren en vlees.

Magnesium: noten, zaden, volkoren granen, pure chocolade, bladgroenten en gedroogde abrikozen en vijgen.

Calcium: zaden, amandelen, bladgroenten, zalm en sardines uit blik. Vitamine D ondersteunt de opname van calcium.

Dat je je steeds anders voelt komt doordat in elk seizoen er andere hormonen dominant zijn. Wanneer je hier aandacht aan besteedt en de natuurlijke schommelingen in je lichaam erkent, kan je hierop inspelen. Naar de seizoenen van je cyclus leven en hier optimaal gebruik van maken, want alle seizoenen hebben hun eigen charmes. Je kunt iedere hormonale fase uitbalanceren met voeding, leefstijl en sport. Het beste advies wat wij kunnen geven; luister naar je lichaam!

Dit artikel is geschreven door: Beaudine Griffioen.

Bronnen:

* Van der Meulen J. Menstruatie cyclus voeding. De bron. 23 september 2019.

https://acupunctuurdebron.nl/menstruatie-cyclus-voeding/

* Paridaans N. De vier seizoenen van je cyclus. Cycle. 23 juli 2020.

https://cycle.care/nl/de-vier-seizoenen-van-je-cyclus

* De vier seizoenen van je maandelijkse cyclus. Eat live travel.  18 februari 2020. 

https://www.eatlivetravel.nl/life/de-vier-seizoenen-van-je-maandelijkse-cyclus/

* De Bever L. Voeding tijdens de vrouwelijke cyclus folliculaire fase. Lieke de bever. 14 juli 2020. 

https://liekedebever.com/voeding-tijdens-de-vrouwelijke-cyclus-folliculaire-fase/
Scroll naar top