Een gezonde darmflora is super belangrijk voor een goede weerstand en sterk afweersysteem. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Want wist je dat de darmflora van de moeder de basis vormt voor de darmflora van het kindje? Dit gebeurt namelijk bij de bevalling via het geboortekanaal en na de geboorte via borstvoeding. Hoe gezonder jouw darmen dus zijn, hoe gezonder en sterker het afweersysteem van je kindje.
Probiotica spelen hier een belangrijke rol in. In deze blog leg ik je uit wat het belang van probiotica tijdens je zwangerschap is en de invloed hiervan op je baby.
Probiotica: wat is het en waar is het goed voor?
In je darmen komen zowel goede als slechte bacteriën voor. Samen vormen deze bacteriën de darmflora. Een darmflora die in balans is, helpt ziek zijn te voorkomen. Probiotica zijn goede bacteriën voor je darmen. Ze helpen je weerbaarheid te vergroten, hebben effect op je hormonen en verbeteren je energielevel en productie van serotonine. Probiotica houden je immuunsysteem sterk en dus gezond.
Ontwikkeling van de darmflora
De wijze waarop je kindje geboren wordt, bepaalt mede de basis van de darmflora. Een kindje dat via een natuurlijke bevalling geboren is, heeft een andere darmflora samenstelling dan een baby die via een keizersnede ter wereld is gekomen. Bij een natuurlijke bevalling komt een kind in aanraking met de vaginaflora van de moeder. Bij een keizersnede gebeurt dit niet, waardoor het afweersysteem van de baby verlaagd kan zijn. Ook heeft het wel of niet kunnen geven van borstvoeding invloed op de darmflora.
Hoe lang de darmflora van een baby die via een keizersnede geboren is, verstoord kan zijn t.o.v. een baby die via een vaginale bevalling geboren is, varieert nogal. Onderzoeken laten zien dat dit kan variëren van 6 weken tot 7 jaar. Maar er is meer follow-up nodig in de onderzoeken om dit goed te kunnen vaststellen (1).
Probiotische bacteriën
In het lichaam komen verschillende probiotische bacteriën voor. De meeste bacteriën behoren tot de melkzuurbacteriën: Lactobacillen en Bifidobacteriën. Dit zijn bacteriën die kunnen overleven zonder zuurstof en ervoor zorgen dat de darmflora zich kan ontwikkelen in het lichaam. Lactobacillen en Bifidobacteriën zijn geslachten en die zijn weer onder te verdelen in soorten en stammen met allemaal hun eigen werking. Vooral Bifidobacteriën zijn belangrijk voor je kindje. Deze bacteriestam komt het meest voor bij een pasgeboren kindje.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen voedselovergevoeligheden, allergieën, astma en andere aandoeningen van het immuunsysteem en de ontwikkeling van de darmflora. Het is dus belangrijk om een goede en gezonde darmflora door te geven aan je kindje. Wanneer een kindje geboren wordt, heeft het nog geen volgroeid afweersysteem en is het kwetsbaar voor het oplopen van allergieën en virussen. Wanneer je tijdens je zwangerschap een probioticum inneemt met Bifidobacterium infantis heeft dit een positieve werking op de darmflora van je kindje (2).
Voordelen probiotica
De voordelen van probiotica zijn:
- Voor de vrouw:
- Vermindert de kans op zwangerschapsmisselijkheid
- Vermindert de kans op zwangerschapsdiabetes. Probiotica hebben invloed op de regulering van de glucose stofwisseling.
- Minder risico op schimmelinfecties
- Minder vatbaar voor ziektes door sterker immuunsysteem
- Verbetert de werking van je darmen, spijsvertering en stoelgang.
- Voor de baby:
- Minder last van darmkrampjes
- Kan obstipatie voorkomen en werkt stoelgang bevorderend
- Helpt huidaandoeningen (baby eczeem), allergieën en voedselovergevoeligheden te voorkomen
Bijwerkingen van probiotica
Veelvoorkomende bijwerkingen van probiotica bij kindjes zijn gasvorming of darmkrampen. Dit lijkt op het eerste oog misschien vreemd, want deze klachten zijn vaak de reden waarom je probiotica geeft aan je kindje. Maar de gasvorming is een teken dat de goede bacteriën aan het fermenteren zijn en de darmflora aan het verzuren is. Na meestal een weekje zouden deze klachten minder moeten zijn. Het is raadzaam om de dosis te halveren wanneer deze bijwerkingen optreden.
Voeding
Welke voedingsstoffen je dagelijks binnenkrijgt, heeft uiteraard ook invloed op je darmflora. Gezonde vetten als kokosolie, ghee en olijfolie hebben een positieve werking op de darmen. Andere voorbeelden van probiotische voeding zijn:
- Zuurkool
- Kombucha
- Gefermenteerde groenten als augurken en kimchi
- Kefir
- Yoghurt
Suikerrijke producten, stress, antibiotica en slaaptekort resulteren in het slecht functioneren van de darmen. Probeer dus zoveel mogelijk ontspanning op te zoeken en goed voor jezelf te zorgen voor, tijdens en na je zwangerschap.
Advies
Voor moeder adviseren wij – Symflora Basis – van Vitakruid. Gebruik de kortingscode 135207 voor 10% korting. Voor de baby adviseren wij – Microbiol Kind – van Vitals. Gebruik de kortingscode voedingmaaktjebeter voor 10% korting.
Geschreven door Stephanie Haesen. Heb je vragen over gezonde voeding? Mail mij via stephanie@voedingmaaktjebeter.nl
Bronnen:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3110651/
- Pascal M et al. Microbiome and allergic diseases. Front Immunol. 2018; 9:1584
- Navarro-Tapia E, Sebastiani G, Sailer S, Almeida Toledano L, Serra-Delgado M, García-Algar Ó, e.a. Probiotic Supplementation during the Perinatal and Infant Period: Effects on gut Dysbiosis and Disease. Nutrients. 27 juli 2020;12(8):2243
- https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/47/probiotica
- https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/127/probiotica-specifiek-voor-kinderen
- https://www.darmgezondheid.nl/nieuws-probiotica-bacillus-mrsa/
- https://www.darmgezondheid.nl/veiligheid-probiotica-kinderen-mythe-tot-realiteit/