Voeding als basis voor een gezonde en stralende huid

We vergeten vaak dat de huid het grootste orgaan van het menselijk lichaam is. De huid helpt je lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling en beschadiging. Hoe jij jezelf van vanbinnen voedt, is enorm belangrijk voor de huid. De darm-huid connectie speelt hier een grote rol in. Er is namelijk een duidelijk verband te leggen tussen de gezondheid van je darmen en de conditie van je huid. Een huid die grauw, rode vlekken of oneffenheden zoals acné en psoriasis heeft, vraagt simpelweg om aandacht. Want een gezonde en stralende huid willen we het liefst allemaal. Tijd om je darmen en het eten op je bord eens onder de loep te nemen!

De huid is de spiegel van de gezondheid

De opmerking ‘je ben wat je eet’ bestaat niet voor niks. Want de voedingsstoffen die jij dagelijks eet, de huidverzorging die je op je gezicht smeert, maar ook je mentale gezondheid (stress, vermoeidheid, moedeloos etc.) hebben invloed op de gezondheid van je huid. De huid bedekt namelijk het hele lichaam en afhankelijk van de lichaamsgrootte heeft de huid een oppervlakte tussen de 1,2 en 2,3 m2. Het totale gewicht van de huid is ongeveer 16% van het lichaamsgewicht. Een aanzienlijk deel dus.

De huid bestaat uit drie lagen:

  1. De opperhuid (epidermis)
    Dit is de buitenste laag van de huid.
  2. De lederhuid (dermis)
    Hier bevinden zich de zenuwen, bloedvaten en lymfevaten.
  3. De onderhuid (hypodermis)
    Deze laag scheidt de huid van de spieren en pezen. Hier bevinden zich onder andere haren, talgklieren, vet, en zweetklieren.

Functies van de huid

De huid heeft verschillende functies en biedt o.a. bescherming tegen:

  • uitdroging en regulatie licnhaamstemperatuur. De huid zorgt ervoor dat de lichaamsvloeistoffen niet verloren gaan (anders zouden we bij temperatuursverhoging uitdrogen).
  • het binnendringen van o.a. virussen, bacteriën en schimmels.
  • Uv-straling. Deze straling kan de cellen in de huid beschadigen. Bij onvoldoende bescherming kunnen huidtumoren ontstaan.

Gezonde darmen = een gezonde huid

Bij huidaandoeningen letten we vooral vaak op de buitenkant. Niet gek, want dat vervelende pukkeltje of dat rode vlekje valt net iets meer op dan de gezondheid van je immuunsysteem, je darmflora of hormoonbalans. Een disbalans in deze drie belangrijke processen in het lichaam zorgen voor huidklachten.

Darmflora
In je darmen leven goede en slechte bacteriën. Maar ook schimmels, gisten, virussen en andere eencellige wezens om ervoor te zorgen dat je spijsvertering op orde is en eten kan verteren. Ook helpen deze microben dat je immuunsysteem sterk en gezond blijft. Samen vormen ze het microbioom (de darmflora) (4).

Onze darmen zijn dus een waardevol schild tegen vreemde indringers, net zoals de huid. Ze zijn daarom allebei belangrijk voor de balans in het lichaam en voor het immuunsysteem en ons brein (mensen ervaren vaak stress, schaamte en onzekerheid bij huidklachten).

Dysbiose & SIBO
Zodra de slechte bacteriën de overhand hebben, ontstaat er een disbalans in de darmflora. Dit noemen we ook wel een dysbiose. Dit betekent dat één soort bacteriestam de overhand heeft, terwijl voor een optimale darmflora juist een mix aan verschillende bacteriestammen nodig is. Een overschot aan darmbacteriën in de dikke darm, ook wel Small Intestinal Bacterial Overgrowth

(SIBO) genoemd, is ook mogelijk en zorgt voor ontstekingen in de huid.

Dit heeft als gevolg dat de huid uitdroogt, gaat schilferen en o.a. huidklachten als acné, rosacea en psoriasis kunnen optreden.

‘Leaky gut’
Een ander probleem dat kan ontstaan in de darmen is een ‘leaky gut’. Een lekkende darm betekent dat de darmwand overgevoelig is geraakt en te veel grote schadelijke stoffen doorlaat die belastend zijn voor de darmen. Hierdoor ontstaan er aan de lopende band ontstekingsreacties in de darmen.

Lekkende darmen zorgen voor een lage weerstand, diarree, obstipatie, overgewicht, huidproblemen en psychische klachten zoals depressie en gewrichtsklachten.

5 tips om je darmen gezond te houden

Het is misschien wel de meest gestelde vraag in mijn praktijk: hoe houd ik mijn darmflora gezond? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Door het lichaam te voeden met gezonde en voedzame stoffen. Hieronder vind je 5 tips die je darmen versterken:

  1. Eet vezelrijke en gefermenteerde voeding: vezels zijn goed voor de spijsvertering. En in dit proces spelen je darmen een sleutelrol. Eet daarom voldoende vezels. Deze haal je voornamelijk uit groenten, peulvruchten, fruit, noten, lijnzaad en haver.
    Verder zorgt gefermenteerde voeding als kimchi, zuurkool, kefir en kombucha ervoor dat je minder last hebt van krampen en een opgeblazen gevoel, een goede darmflora dus. Ook zit gefermenteerde voeding vol vitaminen, mineralen en probiotica. Lekker inslaan dus!
  2. Veel water drinken: probeer dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dit werkt bevorderend voor de opname van o.a. vezels. Dit heeft vervolgens een stimulerend effect op de stoelgang.
  3. Eet minder suikers en bewerkte voeding: een overvloed aan suikerrijke voedingsproducten heeft een negatief effect op je darmen (opgeblazen gevoel, diarree etc.). Probeer zo puur mogelijk te eten.
  4. Beweging: zorg voor voldoende beweging op een dag. Je darmen (en de rest van je overigens ook lichaam) vinden beweging fijn. Het stimuleert de spijsvertering. Beweeg daarom ieder uur 2 minuten. Dus zit niet langer dan 60 minuten achter elkaar. Zet een alarm. Ga er lekker op uit voor een wandeling of een rondje hardlopen!
  5. Verminder stress: stress is een behoorlijke boosdoener op je lijf. Het heeft een negatief effect op de spijsvertering en speelt een rol bij maag-en darmklachten. Heb je veel last van stress? Probeer rituelen te creëren die je helpen te ontspannen en stress te verminderen.

Voedingstips tegen veelvoorkomende huidklachten

Acné, eczeem, cellulitis, rimpels en psoriasis zijn veel voorkomende huidproblemen in Nederland. Wanneer je voeding rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten heeft dit een positieve werking op je huid en darmen om deze huidklachten te verminderen. Hieronder vind je een aantal tips voor het verbeteren van de gezondheid van je huid:

  • Zink

Zink is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij de eiwitopbouw in het lichaam, de stofwisseling, het immuunsysteem en speelt een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van nieuw (huid)weefsel.

Het helpt daarnaast ook in de aanmaak van nieuw collageen (een lichaamseigen eiwit dat belangrijk is voor stevigheid, elasticiteit en het vernieuwingsproces van de huid) en helpt zo huidontstekingen zoals acné tegen te gaan. Heb je dus vaak last van pukkeltjes? Het toevoegen van zink als supplement of zinkrijke voeding eten, biedt uitkomst.

Goede bronnen van zink zijn: schaal- en schelpdieren zoals garnalen, oesters en mosselen. Plantaardige opties zijn kikkererwten, spinazie, zonnebloempitten, sesampitten, pompoenzaden, bonen en cashewnoten.

  • Antioxidanten

Antioxidanten houden vrije radicalen tegen zodat deze geen schade kunnen toebrengen aan onze cellen. Vrije radicalen zitten bijvoorbeeld in make-up, in verontreinigde lucht, maar ook stress, alcohol en roken vallen hieronder.

Voeding dat rijk is vitamine A, C en E bevatten veel antioxidanten en houdt de huid in balans, elastisch en in een goede gezondheid. Vitamine A vinden we veel terug in zoete aardappel, pompoen en wortel (bètacaroteen). Vitamine C vinden we veelal terug in fruitsoorten zoals kiwi, ananas en papaja maar ook paprika, boerenkool en tuinbonen zitten vol met deze vitamine.

Vitamine E remt het verouderingsproces en vind je veel terug in voedingsstoffen als avocado, zonnebloempitten, amandelen, groene groenten en volle granen zoals havermout.

  • Goede vetten

Essentiële vetzuren (omega’s 3 en 6) zijn belangrijk voor de bescherming van de huid. Ze geven bijvoorbeeld je huidhaar structuur en functie. Omega 3 en 6 kunnen we helaas niet zelf in het lichaam aanmaken en moeten we dus wel uit voeding halen.

Omega 3 en 6 haal je uit vette vis zoals zalm of makreel, avocado, lijnzaad(olie), walnoten en amandelen.

De verhouding omega 3 en 6 is wel belangrijk om rekening mee te houden. In het Westerse voedingspatroon hebben omega 6 vetzuren de overhand. Deze werken ontstekingsbevorderend wat huidklachten zoals Acné kunnen stimuleren. Omega 3 werkt ontstekingsremmend. Benieuwd naar deze verhoudingen in je lichaam? Via een bloedanalyse achterhaal je de verschillende waardes, intoleranties en allergieën in jouw lichaam. Via mijn website vind je hier meer informatie over.

  • Zwavel

Zwavel werkt o.a. ontstekingsremmend, houdt de huid en haren gezond en voorkomt broze nagels. Een ideaal middel voor de huid. MSM (methylsulfonylmethaan) is een organisch gebonden zwavel en helpt het lichaam te ontgiften. Mensen die veel last van psoriasis hebben, raad ik aan MSM te gebruiken in poeder- of pilvorm als suppletie.

Voedingsstoffen die veel zwavel bevatten zijn: waterkers, spinazie, rucola, broccoli, spruiten, eieren en hennepzaad.

  • Silicium

Silicium beschermt de eiwitten elastine en collageen in de huid, waardoor deze elastischer is en minder rimpels heeft. Dit mineraal speelt een belangrijke rol in het beschermen van deze eiwitten. Collageen is een hoofdbestanddeel van het bindweefsel in het lichaam en ondersteunt de huid om rimpels te voorkomen.

Daarnaast helpt silicium ook bij het tegengaan van cellulitis. Genetische factoren en hormonen spelen vaak ook een rol bij deze klachten. Als je cellulitis van binnenuit wilt verhelpen adviseer ik organische silicium te drinken. Van buitenaf helpt een siliciumgel met Laminaria of bindweefselmassages.

Silicium zit in dadels, haver, rozijnen, bananen, bonen en bruine rijst.

Balance is key

Naast voeding zijn voldoende slaap, beweging en ontspanning ook erg belangrijk voor je huid. Ga daarom regelmatig even naar buiten voor een wandeling, drink voldoende water en zorg dat je tussen de 7 à 8 uur slaapuren per dag maakt.

Daarnaast is het ook verstandig om eens de ingrediënten van je make-upproducten beter te bekijken. In veel producten zitten vrij radicalen (aceton, alcohol, parabenen, aluminium, BHA en BHT etc.) die niet goed zijn voor de huid. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de documentaire Toxic Beauty.

Dit artikel is geschreven door Sharon Asscher & Stephanie Haesen van Voeding maakt je beter. Wil je meer weten over voeding en een gezonde levensstijl? Mail dan naar sharon@voedingmaaktjebeter.nl en stephanie@voedingmaaktjebeter.nl

Referenties:

Scroll naar top