Als je besloten hebt om zwanger te worden, wil je niets liever dan zo snel mogelijk een kleintje in je buik laten groeien. En genieten van dit magische moment. Alleen is zwanger worden niet voor iedereen even makkelijk. Toen je jonger was, had je misschien een iets versimpeld beeld van zwanger worden. Niet vreemd, want het kan in één poging al raak zijn.
Alleen de realiteit is dat veel vrouwen en mannen worstelen met hun vruchtbaarheid. De drie pilaren voor een optimale gezondheid zijn voeding, beweging en ontspanning. Toch hebben veel patiënten in mijn praktijk moeite om deze drie in balans te houden. En er is één gemeenschappelijke deler die de overhand heeft in hun levens: stress!
Stress heeft invloed op?
- Stress & ontspanning: bij veel stress verbruik je veel zink en magnesium. Voor mannen is zink essentieel voor de kwaliteit van sperma. Daarnaast is magnesium nodig om je spieren te ontspannen, zoals bijvoorbeeld de bekken bij vrouwen.
- Stress & vruchtbaarheid: Op het moment dat er veel stress in je lijf is, maken je bijnieren meer van het stresshormoon cortisol aan. Af en toe een beetje stress is geen probleem, maar een langdurige overdosis cortisol verstoort veel processen in je lichaam. Belangrijk om te weten, is dat progesteron het grondstofhormoon is voor cortisol. Oftewel, cortisol wordt aangemaakt uit progesteron. Hoe meer stress je ervaart, hoe hoger de aanmaak van cortisol en hoe minder progesteron er overblijft voor andere functies, zoals de opbouw van het baarmoederslijmvlies.
- Stress & bloedsuikerspiegel: een instabiele bloedsuikerspiegel door verkeerde voedingsstoffen zoals witte suikers, frisdranken en witbrood/pasta putten je bijnieren en alvleesklier uit. Dit veroorzaakt stress in je lichaam en hierdoor gaat je progesterongehalte omlaag.
- Stress & verstoorde darmflora: wanneer je darmstelsel overbelast wordt door een ongezonde darmflora zorgt dit voor veel verstoringen en stress in je lichaam. Je immuunsysteem wordt op deze manier onnodig geactiveerd. Met als gevolg dat er te weinig opname van vitamine en mineralen plaats en er meer gifstoffen vrijkomen die je lever niet goed meer kan afvoeren.
Tips om vruchtbaarheid te ondersteunen:
- Ondersteun je vruchtbaarheid door je darmflora te ondersteunen
- Goed en rustig kauwen. Dit is beter voor de vertering en de opneembaarheid van je voedingsstoffen.
- Variatie!! Eet niet iedere dag hetzelfde. Wissel af om meer voedingsstoffen binnen te krijgen.
- Voldoende water. Het advies is 30ml per kg lichaamsgewicht. Van belang om je gifstoffen te verwijderen en te hydrateren.
- Voldoende groente (min. 350 – 500 gram per dag) en eet eens groenten die je niet kent zoals Aardpeer en Pastinaak.
- Voldoende fruit (2 stuks fruit per dag) – bessen – bramen – frambozen – kiwi – avocado
- Vermijd geraffineerde suiker (max 30g per dag) en bewerkte koolhydraten. Hiermee heb je een negatief effect op je bloedglucose gehalte.
- Goede vetten zoals avocado, olijfolie, vette vis en noten; amandelen en walnoten (max 1 handje per dag) zijn essentieel voor een goede hormonale balans.
- Eet regelmatig gefermenteerde voeding. Denk aan kimchi, kombucha, zuurkool, kefir om je darmflora te ondersteunen.
- Gebruik verse kruiden en specerijen.
- Voeg paddenstoelen toe aan je eetpatroon. Deze zijn super goed om je schildklier te ondersteunen. Je schildklier is belangrijk voor je stofwisseling en energiehuishouding en boven alles je vruchtbaarheid.
- Eet veel groenten uit de zee, denk aan lamsoren, zeekraal, zeewier. Voeding uit de zee bevat veel jodium, jodium is weer heel belangrijk voor je brein en schildklier.
- Gebruik de juiste supplementen:
- Voor vrouwen adviseren we een goede actieve multivitamine, evenuteel vitamine B12 met folaat, vitamine E en Omega-3. Speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden, hebben we deze supplementen in een Zwanger worden pakket samengesteld. Bestel deze hier.
- Voor mannen adviseren we een goede multivitamine, zink, en Omega-3. Speciaal voor mannen die hun vruchtbaarheid willen verhogen, hebben we deze supplementen in een Zwanger worden pakket samengesteld. Bestel deze hier.
- Rust & ontspanning
- Vermijd stress zoveel mogelijk en zoek veel ontspanning op. Maak een rustige wandeling door het bos, lees een boek, boek wat vaker een massage en probeer mediteren eens een keetje uit. Ook is het belangrijk om twee uur voor het slapen geen scherm meer te zien!
- Beweeg regelmatig, maar niet te intensief
- Ben je veel in de sportschool te vinden? Heel goed, maar let op dat je niet te intensief traint. Overmatig sporten zorgt voor stress in het lichaam. En teveel stress heeft invloed op de vruchtbaarheid. Het advies is om dagelijks 30 min buiten te bewegen.
- Slaap
- Je slaapritme is superbelangrijk voor je herstel. Hoeveel je nodig hebt, is per persoon verschillend, maar probeer minimaal 7 tot 8 uur per nacht te maken. Zorg voor een donkere kamer, een goede slaapkamertemperatuur (16/17 graden) en let op je schermtijd voor het slapen gaan.
Wil jij je goed voorbereiden op een zwangerschap, dan kan je de volgende testen doen bij Voeding maakt je beter:
- Check al je vitamine en mineralen
- Laat je hormoonhuishouding in kaart brengen (cortisol, progesteron, oestrogeen)
- Check je vaginale microbioom
Wil je meer weten over het optimaliseren van je vruchtbaarheid? In mijn webinar Voeding ter voorbereiding op een zwangerschap leg ik alles in detail uit, geef ik je voedingstips, suppletieadvies en help ik je inzichtelijk maken om beter naar je lijf te luisteren.
Geschreven door Sharon Asscher & Stephanie Haesen