GABA, dé neurotransmitter voor rust en ontspanning

GABA, dé neurotransmitter voor rust en ontspanning

GABA oftewel Gamma-aminoboterzuur is een remmende neurotransmitter die het lichaam van nature aanmaakt. Een neurotransmitter is in feite een ‘hersenboodschapper’ die orde in je gedachten schept. GABA speelt een sleutelrol in het brein en zorgt voor een goede en rustgevende slaap. Stress, ongezonde voeding en te weinig slaap kunnen van grote invloed zijn op onze gemoedstoestand. Lees meer over het effect van GABA op je lichaam, de voordelen van suppletie en hoe ik deze neurotransmitter op een natuurlijke manier in mijn lichaam voed.

Wat is GABA?

GABA is een natuurlijk aminozuur dat zich in menselijke cellen bevindt. Het is de belangrijkste remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. GABA komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten, bladgroenten en eieren zijn natuurlijk bronnen van GABA. Kom maar door met dit kalmeringsgoedje!

Onze cognitieve functies – zoals het geheugen, aandacht, taal en beoordelingsvermogen – nemen af met het stijgen van de leeftijd. Aangezien de wereldbevolking veroudert, is het belangrijk om deze cognitieve achteruitgang bij ouderen te voorkomen voordat zich dementie ontwikkelt.

GABA & suppletie

Naast stress, ongezonde voeding en te weinig slaap speelt ook leeftijd een belangrijke rol in de aanmaak van GABA in ons lichaam. Hoe ouder we worden, hoe minder we aanmaken. Suppletie kan daarom uitkomst bieden. GABA wordt vaak i.c.m. magnesiumtauraat en vitamine B1 (thiamine) genomen (dit zit vaak in hetzelfde supplement). Deze laatste twee stoffen maken GABA actiever. De dosis is per persoon verschillend. Tijdens een consult kan ik je hier meer over vertellen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn lichaam op een natuurlijke manier met GABA voed?

Als orthomoleculair therapeut bet ik natuurlijk dagelijks met suppletie bezig. GABA als supplement adviseer ik regelmatig, omdat ik veel patiënten ontmoet met een te hoge cortisolwaarde, hét stresshormoon. Maar het lichaam op een natuurlijke manier voeden met GABA vind ik ook belangrijk. Ik heb hieronder een aantal tips opgeschreven die ik in mijn eigen leven veel toepas:

  • Gefermenteerde Voeding

Wist je dat gefermenteerd voedsel zoals miso, tempeh en kimchi invloed heeft op de directe productie van GABA? Verschillende studies tonen aan dat gefermenteerd voedsel en GABA een goed team vormen. Daarnaast hebben de microbiota die in deze voedingsmiddelen zitten een gunstig effect op de darmen. Ze verminderen ontstekingen, verminderen de darmpermeabiliteit (= darm-doorlaatbaarheid, kans op een ‘leaky gut’ wordt hierdoor minder) en verbeteren de communicatie tussen de darmen en hersenen. Ik eet gefermenteerde producten regelmatig. Heerlijk!

  • Yoga

Yoga is voor mij echt een manier om even in te checken bij mezelf om te voelen wat de status van mijn gedachten en emoties zijn. Naast ontspanning kunnen de verschillende ademhalingstechnieken die ik bij yoga leer de productie van GABA verhogen. Dit interessant onderzoek laat de relatie tussen een rustige, gefocuste ademhaling en GABA zien. Probeer het eens.

  • Kruiden

Valeriaan is een kruidachtige plant die een rustgevende werking op het lichaam heeft. Dit kruid wordt veel ingezet bij stress, spanning en slapeloosheid. Maar er is ook aangetoond dat deze ontspanningsversterker GABA verhoogd. Andere kruiden die ik zo nu en dan neem om mijn GABA inname te verhogen zijn Sint-Janskruid, Ashwagandha en Jasmijn. Mocht je medicatie zoals antidepressiva gebruiken, adviseer ik even contact op te nemen met een therapeut in het gebruik van kruiden zoals Sint-Janskruid. Het is belangrijk om de juiste dosering te bepalen. Heb je vragen hierover, mail mij dan.

Bronnen:

Scroll naar top