Na Dry January is het tijd voor de week van de lever! Van 6 t/m 12 februari delen we elke dag via onze social media en in deze blog een tip om je lever te supporten. Wat is de functie van de lever, hoe werkt het ontgiften van de lever precies en welke voeding is het belangrijk om je lever? Je leer het allemaal in de Week van de Lever!
In deze blog lees je meer over de werking van de lever en hoe het ontgiften van de lever precies in zijn werking gaat.
De lever heeft verschillende functies, zoals:
- Het opslaan van vitamines en mineralen
- Het afbreken van vet
- Het reguleren van de bloedsuiker
- Het produceren van gal (dit zorgt voor een betere opname van vetten in de darmen) en glycogeen (= een belangrijke brandstof voor veel processen in het lichaam)
- Het verwijderen van oude rode bloedcellen
- Het verwerken van aminozuren
Daarnaast speelt de lever een belangrijke rol in het ontgiften van je lichaam. Dit orgaan is de kapitein van het opruimen van giftige stoffen uit het bloed zoals alcohol, medicatie, zware metalen, drugs en bestrijdingsmiddelen.
Hoe werkt het ontgiften van de lever precies?
Autofagie (=‘zichzelf opeten’) is een proces op celniveau in het lichaam, waarbij cellen zichzelf vernieuwen door een gedeelte van de cel op te eten. Oude en beschadigde cellen worden via dit proces afgebroken en opgeruimd, zodat er ruimte ontstaan voor de opbouw en vorming van nieuwere en gezondere cellen. Je kunt dit proces vergelijken met een Pac-Man mannetje die de slechte en giftige cellen in je lichaam probeert op te eten om de vorming van nieuwe en gezonde cellen te stimuleren. Autofagie wordt geactiveerd door te vasten of een detox te doen.
Ontgiftingsfases
De lever heeft veel te verduren met het wegwerken van alle gifstoffen en afval- stoffen die we dagelijks binnenkrijgen. Om het detoxificatieproces (=ontgiftings- proces) op gang te krijgen, maakt de lever gebruik van twee detoxificatie- processen, de eerste en tweede fase, waarbij schadelijke in vet oplosbare stoffen omgezet worden tot wateroplosbare stoffen. Deze omgezette stoffen worden door de lever -via de galblaas- afgescheiden. Uiteindelijk worden deze stoffen via de stoelgang of urine verwijderd uit het lichaam.
Fase 1 ontgifting: gestimuleerd door externe toxines zoals cafeïne, pesticiden en anticonceptie. Deze fase gaat over het gebruik van het oxidatieproces om schadelijke stoffen om te zetten in minder schadelijke stoffen en verandert de toxines van vetoplosbaar in wateroplosbaar. Dit proces vereist specifieke voedingsstoffen, zoals B-vitamines, glutathion, antioxidanten, vitamine C en E.
Fase 2 ontgifting: dit gaat over conjugatie, waarbij de in wateroplosbare metabolieten die in fase 1 zijn gevormd, worden weggenomen en uit het lichaam worden gehaald. Voor deze fase is zwavel (MSM), glycine, taurine, glutamine, cysteïne nodig.
Voordelen van het op regelmatige basis ontgiften van de lever:
- Meer energie
- Beter slaapritme
- Betere hormonale balans
- Gewichtsverlies
- Betere opname van voedingsstoffen
- Gezonde, stralende en zuivere huid
- Verbeterde spijsvertering
- Anti-veroudering
- Verbeterde concentratie
- Minder moodswings
- Autofagie – cel opruiming
- Gezonder haar
Gifstoffen & chemicaliën
Je bent je er misschien niet zo van bewust, maar dagelijks worden we blootgesteld aan meer dan 77.000 gifstoffen. Deze afvalstoffen zijn aanwezig in simpele zaken zoals de lucht die we elke dag inademen, de verzorgingsproducten die we op onze huid smeren en het drinkwater dat we uit de kraan drinken. Het is goed om je hiervan bewust te zijn en na te denken over hoe je het lichaam zoveel mogelijk kunt beschermen tegen deze aanvallen van buitenaf.
Wat zijn toxines?
Toxines zijn kleine moleculen, peptiden of eiwitten die, wanneer ze door het lichaam worden opgenomen, ziekten kunnen veroorzaken door enzymen te beschadigen die vervolgens talloze lichaamsfuncties remmen. Ze verlagen ook het vermogen van het lichaam om schade door vrije radicalen te voorkomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste vijanden waarmee we regelmatig worden geconfronteerd. We willen je zeker niet bang maken, maar gewoon je bewustzijn vergroten!
Synthetisch voedsel: Eten is niet meer wat het jaren geleden was. Dieren worden volgepompt met hormonen en in veel voedingsmiddelen worden kunstmatige zoetstoffen en conserveermiddelen toegevoegd.
Pesticiden: Bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden worden nog steeds veel gebruikt bij het telen van groente en fruit. Pesticiden zijn flinke hormoon- en neurotransmitterverstoorders en worden al vele jaren gekoppeld aan gedrag ziektes zoals ADHD en ADD. Het is daarom belangrijk om groente en fruit even te wassen voor je het gebruikt. Het liefst in warm water met appelciderazijn (15 min. laten intrekken).
Stress: Stress is een flinke boosdoener voor het lichaam. Heb je langdurig veel last van stress? Dan heeft dit grote invloed op je spijsvertering. Maar er kunnen ook zowel fysieke als mentale klachten ontstaan zoals hoofdpijn, nek-en rugklachten, depressies en angststoornissen en concentratieproblemen.
Elektrosmog: Dit verwijst naar elektromagnetische stralingen van mobiele telefoons, computers en wifi. Deze stralingen verstoren het cellulaire evenwicht. Onmogelijk om volledig te vermijden, dus wat kun je doen om de effecten te verminderen? Houd je slaapkamer een veilige zone – zet wifi ‘s nachts uit, zet je telefoon, iPad of laptop in vliegtuigmodus terwijl je slaapt en koop een EMF-blokkerende telefoonhoes en laptophoes.
Huidverzorgingsproducten: De huid neemt bepaalde stoffen en ingrediënten sneller op je spijsverteringssysteem, dus als je een bepaalt product niet zou eten, waarom zou je het dan wel op je huid smeren? Lees deze blog om meer te weten te komen over waar je op moet letten bij het kopen van producten.
Geneesmiddelen: Veel mensen krijgen tegenwoordig medicijnen voorgeschreven met de pil voor elke slechte benadering en hoewel deze in sommige gevallen levensreddend kunnen zijn, maskeert het vaak de symptomen van de onderliggende oorzaak en vergroot het de giftige lading. De meerderheid van de jonge vrouwen wordt tegenwoordig aan de pil gezet, wat kan leiden tot andere gezondheidsproblemen.
Darmbacteriën: 80% van je immuunsysteem ligt in de darmen. Darmen die niet in balans zijn, kunnen leiden tot klachten zoals een opgeblazen gevoel, acné, auto-immuunziekten, vermoeidheid en depressies. Happy gut = happy feelings!
Zware metalen: Zware metalen zijn overal aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan aluminiumblikjes, aluminiumfolie, verf, batterijen, metalen kookgerei en amalgaan vullingen. Zware metalen zoals lood, kwik, cadmium, aluminium stapelen zich in de loop der tijd dus flink op in je lichaam en zijn enorm belastend voor het immuunsysteem. Symptomen van metaalvergiftiging kunnen variëren van vermoeidheid tot gewrichtspijn en van depressies tot een vertraagde vetverbranding.
Kraanwater: Het Nederlandse drinkwater is over het algemeen goed te drinken, maar het kan geen kwam om een waterfilter op je kraan te plaatsen. Zeker als je in een huis woont met loden leidingen. Stoffen als nitraat, chloor, kalk en fluoride maken drinkwater onzuiver en hebben invloed op je algehele gezondheid.
Hoe ondersteun je het lichaam met een Pre-Detox?
Een Pre-Detox is een eliminatiedieet voorafgaand aan de een detox – een eliminatie van de slechte dingen en het consumeren van hele voedingsmiddelen die het lichaam voorzien van voeding en brandstof.
Eliminatie van:
- Granen – inclusief de tarwe/ glutenvrije opties zoals quinoa en rijst
- Peulvruchten/ bonen
- Suiker
- Alcohol
- Cafeïne
Wat kun je naast eten nog meer doen?
- Voeg supplementen zoals Omega 3 met EPA en DHA, vitamine D3 en zink toe.
- Probeer extra aandacht te geven aan je ademhaling. Dit is goed voor het stresssysteem en een betere spijsvertering.
- Voeg soepen als diner aan je dieet toe. Deze zijn licht verteerbaar en het is een makkelijke manier om veel groenten binnen te krijgen.
- Probeer minimaal 10 minuten per dag te mediteren.
- Ga de natuur in en maak dagelijks een wandeling van minimaal 30 minuten.
- Journaling is een effectieve manier om meer inzicht in je gedachtes en emoties te krijgen. Door elke dag op te schrijven hoe je je voelt, creëer je bewustwording, verminder je stress, krijg je piekergedachtes onder controle en kun je beter omgaan met weerstand.
Heb je vragen over je de lever of andere gezondheidsvragen? Mail ons dan op info@voedingmaaktjebeter.nl
Deze blog is geschreven door Stephanie Haesen.