Het griepseizoen is (lekker) van start, dus het is tijd om deze 11 voedingsmiddelen in huis te halen om een verkoudheid, koorts of het griepvirus de baas te zijn:
- Rode paprika: rode paprika’s zitten vol antioxidanten en vitamine C en gaat ontstekingen tegen.
- Avocado: de avocado bevat gezonde vetzuren en zit boordevol vitamine E. Deze vrucht heeft een ontstekingsremmende werking en geeft snel een verzadigd gevoel.
- Kurkuma: kurkuma is een kruid die erg goed is voor je immuunsysteem. Kurkuma bevat curcumine, een krachtige plantenstof met medicinale werkingen en rijk aan antioxidanten en remt dus ontstekingen.
- Gember: gember werkt ontstekingsremmend door de stoffen gingerol en paradol. Daarnaast voorkomt gember misselijkheid en heeft dit kruid een antivirale werking.
- Olijfolie: Extra vierge olijfolie remt ontstekingen vanwege de plantenstoffen die erin voorkomen, bevat goede vetzuren zoals omega 9 (belangrijk voor hart en vaten), vitamine E en veel antioxidanten.
- Boerenkool: groene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie zijn rijk aan antioxidanten en bevatten omega 3. Superfoods met ontstekingsremmende werking.
- Broccoli: Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem.
- Blauwe bessen: blauwe bessen staan bekend om hun anti-inflammatoire werking. Probeer deze altijd vers en lokaal te kopen.
- Vette vis: vette vis zoals zalm en makreel bevatten de omega-3-vetzuren EPA en DHA die een positieve impact hebben op het voorkomen van hart- en vaatziektes, hoge bloeddruk en het remmen van ontstekingen.
- Paddenstoelen: De verschillende voedingsstoffen in paddenstoelen verlagen je cholesterolgehalte en helpen ontstekingen in je lichaam te verminderen. Paddenstoelen zijn dus goed voor je weerstand!
- Groene thee: groene thee werkt ontstekingsremmend vanwege de stof EGCG dat rijkelijk in groene thee te vinden is. Groene thee bevat wel theïne, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Dus het advies is om dit niet voor het slapen gaan te drinken.
Heb je een vraag over je gezondheid? Mail ‘m dan naar: info@voedingmaaktjebeter.nl
Deze blog is geschreven door Stephanie Haesen