Darmscreening

Heb jij last van vage klachten zoals buikpijn, hoofdpijnen, hormonale of huidklachten, vermoeidheid en problemen met je buik of ontlasting? Dan is een darmscreening (met behulp van ontlastingsonderzoek) de eerste stap naar meer inzicht. Meten = weten!

In je darmen bevindt zich een hele ‘dierentuin’ aan bacteriën, schimmels, gisten, etc. Dit is normaal, juist goed en gezond. Wel wil je dat ze in bepaalde verhoudingen met elkaar aanwezig zijn anders geven ze klachten en gaat je vertering niet goed. Zo kan bijvoorbeeld een gist of schimmel zich o.a. uiten als acne, vermoeidheid, brainfog, suikercravings, een katerig gevoel en andere schimmelklachten van de huid of nagels.

Met een darmonderzoek kunnen we achterhalen of jouw klachten worden veroorzaakt door een verzwakt of juist te actief immuunsysteem, een verstoorde darmflora of dat er reden is tot onderzoek naar een intolerantie of allergie.

Waar testen we op?

Dit geeft inzicht in jouw spijsverteringscapaciteit en ook de groei van bacteriën: 

Consistentie & kleur
Dit geeft de kwaliteit van je ontlasting aan en zo ook de spijsverteringscapaciteit. Denk bijv. bij een lichte kleur aan te weinig gal en daardoor slechte vetvertering. 

Eventuele aanwezige spijsverteringsresten
Dit geeft inzicht in de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten. 

Darmflora: residente flora
De residente flora zijn je goede bacteriën die veel belangrijke functies in jouw lichaam hebben. De 5 belangrijkste bacteriën worden gemeten op zowel kwaliteit als kwantiteit. Zo zien we hoe je flora de gezondheid van jouw darm & vertering beïnvloedt.

Hier worden de ‘slechte’ bacteriën gemeten. Dit kan 1 van de oorzaken van klachten zijn:

Zijn er gisten & schimmels aanwezig?
Deze kunnen voor veel klachten zorgen en is dus essentieel om te weten. O.a. candida wordt gemeten.

Dysbiose factor
Dit geeft de mate van de disbalans in de darmflora aan.

Virulente factoren
Virulente factoren zijn stoffen die worden uitgescheiden door een biofilm. Dit is een slijmerig beschermlaagje van een bacterie waardoor antibiotica of orthomoleculaire interventies niet voldoende helpen. De virulente factoren hebben ziekmakende eigenschappen en belasten andere organen zoals o.a. de lever.

Ontstekingsmarkers
De aanwezigheid van ontstekingen middels verschillende ontstekingsmarkers (calprotectine, lactoferrine, hemoglobine en transferrine). De hoogte hiervan geeft ook aan hoe ernstig de ontsteking is en hoe te behandelen.

Dit zijn afweerstoffen die ons lichaam zelf maakt tegen beestjes zoals parasieten, bacteriën, virussen, allergenen (voedingsstoffen waar je niet tegen kunt), schimmels, etc. Zo weten we of er een immuunreactie tegen iets plaatsvindt en hoe hoog dit is. 

Alfa-1-antitrypsine
Een ontstekingsmarker die ook wijst op een hyper permeabele darm. 

EPX 
EPX is een eiwit die reageert op voedings- of parasiet afhankelijke ontstekingen. EPX is dus een indicator voor voedingsallergieën en/of voedingsovergevoeligheid en parasieten. Bij een verhoogde waarde moet hier verder bloedonderzoek naar gedaan worden. Zo weten we onder andere: 

– Is er sprake van een leaky gut? 
– Is er reden tot onderzoek naar een intolerantie of allergie?
– Hoe is jouw slijmvlies immuniteit (bijvoorbeeld te actief of juist onder actief?) en moeten we juist kalmeren of het immuunsysteem reguleren?
– Waar komen jouw vage klachten vandaan?

Wat kost een darmscreening?

De totaalprijs voor de darmscreening is € 599,-. Dit is inclusief het onderzoek zelf, een intake gesprek en een vervolggesprek met de uitslag en ons advies. Inclusief verwerkings-, materiaal- en portokosten.

Let op: dit is een darmscreening. De ervaring leert dat we regelmatig nog verder onderzoek moeten verrichten om e.e.a. uit te kunnen sluiten. Zo kan er bijvoorbeeld uitkomen dat er een intolerantie speelt, dan wil je natuurlijk weten op welk voedingsmiddel. Dit onderzoek dient als basis voor welke vervolgonderzoeken nodig zijn. Houd rekening met extra onderzoek ook als eindcontrole.

Hoe werkt een ontlastingsonderzoek?

Via onze website kun je een afspraak met Helena plannen. Dit kan in de praktijk in Amsterdam zijn of online.  Na het intakegesprek sturen we je een testkit op met alle instructies voor de test. Jij stuurt per post jouw testbuisje op naar het laboratorium (je stuurt het testbuisje dus niet naar de praktijk in Amsterdam). 

Na +/- 10 tot 15 werkdagen ontvangen wij de uitslag en maken wij een plan van aanpak. We bespreken de bevindingen en verklaren jouw klachten a.d.h.v. deze bevindingen. We bespreken samen wat je al kunt doen en wat eventueel verder onderzocht moet worden.

Scroll naar boven