Chocola kan goed zijn tijdens de zwangerschap

Goed nieuws voor zwangere vrouwen: elke dag chocola eten tijdens je zwangerschap kan goed zijn voor zowel moeder als baby. Dit blijkt uit een Canadees wetenschappelijk onderzoek.

De voordelen van chocola

Een Canadees onderzoek heeft aangetoond dat chocola, een aantal stoffen bevat die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap. Het gaat hier vooral om cacao waar deze stoffen in zitten, niet om chocola in het algemeen. Ten eerste bevat cacao flavonoïden – een soort antioxidant. 

Antioxidanten gaan verouderingsverschijnselen tegen en draagt bij aan gezonde cellen in het lichaam. In het lichaam komt er bij de normale stofwisseling afbraakproducten vrij door zuurstof, vrije radicalen genaamd. 

Antioxidanten geven bescherming tegen deze vrije radicalen.

Hoe puurder de chocola is, dat wil zeggen, hoe hoger het cacao-gehalte, hoe hoger het flavonoïdengehalte. Dit zorgt voor de bevordering van de bloedcirculatie in de placenta en van de foetus, een vermindering van het risico op zwangerschapsvergiftiging en verbetering van het mentaal functioneren. Oftewel: het is goed voor je humeur. Dit komt omdat chocolade allerlei stoffen bevat zoals: dopamine, cafeïne, serotonine, endorfine en fenylethylamine. Cafeïne zorgt ervoor dat je een opgewekt gevoel krijgt. Serotonine werkt kalmerend en fenylethylamine is een stof die gewoonlijk door de hersenen wordt geproduceerd als je verliefd bent. Dit verklaart waarom je een betere stemming kunt krijgen van chocolade en dat je bij een sombere stemming maar al te graag een stuk chocolade wilt eten. Maar zoals je al leest zit er ook cafeïne in cacao, wel veel minder dan in koffie, maar het is ook daarom niet aan te raden dat je er heel veel van eet. Het onderzoek werd gedaan met maximaal 30gram chocolade per dag. Daarnaast bevat chocola ook magnesium en kalium, die voorzien in de belangrijkste mineralenbehoefte tijdens de zwangerschap.

Melk of puur

Om dit verband te kunnen leggen, volgden de onderzoekers 129 zwangere vrouwen tussen hun 11e en 14e week zwangerschap. De ene helft van deze groep at gedurende 12 weken iedere dag chocola met een hoog flavonoïdegehalte, dat wil zeggen hele pure chocolade, en de andere helft chocola met een laag flavonoïdegehalte, om te onderzoeken of er nog verschil zou zijn in verschillende soorten chocola. De uitkomst is opvallend: bij beide groepen was de bloedcirculatie aanzienlijk verbeterd. De artsen concludeerden dat chocola – melk of puur – in het algemeen een positieve invloed heeft op de groei en ontwikkeling van de placenta en de baby. De enige kanttekening is dat er geen controlegroep gebruikt is bij dit onderzoek, waardoor er geen metingen gedaan zijn bij mensen die geen chocolade aten tijdens de zwangerschap.

Waarom toch kiezen voor pure chocolade

Natuurlijk zijn er ook negatieve kanten aan dit verhaal. Zo is het essentieel – en al zeker tijdens de zwangerschap – om gewichtstoename onder controle te houden. Het teveel eten van chocolade zou dit sterk kunnen beïnvloeden. Pure chocolade bevat weinig ongezonde toevoegingen. Andere soorten chocolade bevatten teveel vet, zijn te zoet en zouden daardoor een minder positief effect hebben op de bloedsomloop. Kies daarom bij voorkeur chocolade van ten minste 65% cacao en beperk het tot 20 à 30 gram per dag.

Ben je zwanger of net bevallen, wil je meer weten over voeding tijdens de zwangerschap? Schrijf je dan nu in bij www.MamaChannel.nl 

Scroll naar boven