Hoe blijf je in de zomer goed in je vel zitten?

De zomervakantie is officieel van start. Heerlijke lange zomerdagen op het strand, in de tuin of op het terras. Samen met je lieve gezin, vrienden of lekker met jezelf. Tijd voor meer ontspanning en rust.

Het is voor velen vaak ook een moment om vaste routines meer los te laten. Even niet zo streng bezig zijn met gezonde voeding, sporten, op tijd je bed uitkomen en andere dagelijkse verantwoordelijkheden. 

Mijn belangrijkste tip is om vooral niet te genieten van je vrije periode, niet al te streng te zijn voor jezelf en manieren te vinden hoe je consistent kan blijven in je vaste routines. En met onderstaande tips blijf je niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door lekker in je vel zitten.

8x hoe blijf je in de zomer goed in je vel zitten:

✔️ Zorg voor consistentie en regelmaat in je dagplanning: het is logisch dat je op vakantie iets meer de teugels laat vieren, maar probeer zoveel mogelijk je vaste thuisroutines  aan te houden. Je brein houdt namelijk van routines. Ben je bijvoorbeeld iemand die veel sport? Check dan of er op je vakantiebestemming mogelijkheden zijn om te sporten. Wil je gezond blijven eten? Probeer dan een accommodatie met keuken te boeken, zodat je altijd de optie hebt om in ieder geval 2 maaltijden lekker thuis te maken. Voel je vooral niet schuldig als je toch die heerlijke pizza hebt gegeten. Het gaat altijd om consistentie, dus pak de gezonde draad de dag erna gewoon weer op.
 
Meer tips over om in een vaste routine na je vakantie te komen vind je hier.  
 
✔️ Nuchter bewegen: op een lege maag sporten heeft vele gezondheidsvoordelen. Het stimuleert de vetverbranding, zorgt voor meer energie, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en zorgt voor een sterk en gezond immuunsysteem. Beweging in het algemeen stimuleert de spijsvertering, maar ook de gelukshormonen dopamine, serotonine en endorfine.
 
Beweeg daarom ieder uur 2 minuten. Probeer niet langer dan 60 minuten achter elkaar zitten. Zet een alarm. En probeer eens om elke dag ten minste 20 minuten intensief te bewegen. Even die hartslag omhoog. Ga er lekker op uit voor een wandeling of een rondje hardlopen!
 

✔️ Zorg voor voldoende variatie in je voeding: eet niet iedere dag hetzelfde en probeer variatie aan te brengen in je ontbijt, lunch en avondeten. Van havermout tot een Açai bowl in de ochtend, tot een groentesoep of een sneetje volkoren zuurdesembrood met avocado en ei in de middag. Wissel af. Inspiratie nodig? Check onze receptenpagina.

✔️ Eet de juiste vetten: gezonde vetten zoals olijfolie, avocado, notenpasta, zalm en pompoenpitten zijn essentieel voor een fit lijf. Omega-3-vetzuren hebben een sterk ontstekingsremmende werking en spelen een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van de hersenen. Ook draagt het bij aan een soepel hart- en vaatsysteem, een goed gezichtsvermogen en een gezonde hormoonhuishouding.

✔️ Drink 5x per dag een halve liter water: het drinken van voldoende water is o.a. belangrijk om je lichaamstemperatuur op peil te houden en om uitdroging te voorkomen, maar ook om voedingsstoffen beter op te nemen of afvalstoffen af te voeren. Maar drink niet te veel.

✔️ Eet niet vaker dan drie keer op een dag: hoe vaker je eet op een dag, hoe meer schommelingen je veroorzaakt in je bloedsuikerspiegel. Wees deze schommelingen de baas en beperk je eetmomenten echt tot 3 keer per dag.

✔️ Eet de juiste granen: varieer in volkoren granen – spelt, boekweit haver, quinoa, zilvervliesrijst. Eet ook eens glutenvrije granen (haver, boekweit, zilvervliesrijst). Kies niet voor meer dan één maaltijd met granen per dag.

✔️ Wees bewust van je alcoholinname: vaak drinken we in de zomer een glaasje meer dan gebruikelijk. Zeker als het zonnetje schijnt. Beperk je alcoholconsumptie dan tot maximaal twee glazen per dag. En drink bij elk glas alcohol minimaal twee tot drie glazen water. Daarnaast doen een paar druppeltjes Mariadistel in een kop thee of glas water wonderen voor je lever. Mariadistel helpt je lever te ontgiften. En tegenwoordig zijn er ook heerlijke mocktails te verkrijgen op het terras!

Heb je vragen over je gezondheid, het creëren van gezonde gewoontes of wil je meer weten over je hormoonbalans, je darmen en je vitamine-en mineralenstatus van je lijf? Maak dan een afspraak met mij via onze website. We helpen je graag verder!

Scroll naar boven