6 manieren om na je vakantie weer in een vast ritme te komen

Vakantie vieren is een must voor een goede gezondheid. Wetenschappers hebben aangetoond dat men minimaal 8 vrije dagen nodig heeft om tot rust te komen. Maar hoe zit dat eigenlijk met weer in een vast ritme komen na je vakantie? Ik geef je 6 makkelijke tips waardoor jij in een mum van tijd weer in een fijn ritme zit:

  • Maak een duidelijke planning en stel haalbare doelen

Het is misschien een inkoppertje, maar een van de allerbelangrijkste dingen om weer in een vast ritme te komen, is overzicht in je hoofd en agenda te creëren. Maak wekelijks een duidelijke planning en geef hierbij de prioriteit per taak aan. Wat is haalbaar en wat niet. Dit zorgt voor structuur in je agenda en je creëert hiermee vaste routines (denk bijvoorbeeld aan elke ochtend om 06.00 uur opstaan om te mediteren, rond het lunchuur even naar buiten om te wandelen etc.). Vaste ankers in je agenda gaan je uiteindelijk meer vrijheid geven.

  • Leef zoveel mogelijk volgens het circadiaans ritme

Het circadiaans ritme is je interne biologische klok. Het dag- en nachtritme, waarvan een cyclus 24 uur duurt. Binnen het circadiaans ritme vinden er allerlei biologische processen plaats in het lichaam. Denk hierbij o.a. aan:

  • De stofwisseling
  • Het afscheiden van de hormonen
  • Het centrale zenuwstelsel
  • De vertering van voedsel
  • Het regelen van de lichaamstemperatuur

 

  • Ga op vaste tijden naar bed

Slaap houdt je hersenen gezond en zorgt voor een goed herstel van je lijf.  Op vaste tijden naar bed gaan, is belangrijk om een vast ritme te creëren. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon, maar gemiddeld is dit tussen de 7 á 8 uur. In deze blog lees je welke rol je darmflora speelt voor een goede nachtrust, maar geef ik je ook meer tips om je slaapritme verder te optimaliseren.

  • Meal prepping

Gezonde voeding speelt een hele belangrijke rol om weer in een vast ritme te komen. Kies de juiste voedingstoffen die zorgen voor de energie die jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren op werk en thuis. Gefermenteerde voeding zoals zuurkool en kimchi is bijvoorbeeld essentieel voor een goede darmflora en goede vetten zoals avocado, olijfolie en vette vis zijn weer belangrijk voor o.a. je hormoonhuishouding en immuunsysteem.

Eten voor meerdere dagen voorbereiden, meal prepping, scheelt enorm veel tijd. Meal prepping is handig voor iedereen die gezond wil eten. Het zorgt op de eerste plaats voor meer bewustwording, omdat je op een gecontroleerde manier met gezonde voeding bezig bent. Een ander voordeel is dat je minder snel in de verleiding komt om ongezonde keuzes te maken, omdat je direct kunt eten als je thuiskomt na een drukke dag. Dit zorgt ook voor minder stress. En omdat je het eten zelf klaarmaakt, is dit eten puur en niet onbewerkt.

Tot slot: eet niet iedere dag hetzelfde en probeer variatie aan te brengen in je ontbijt, lunch en avondeten. Goed voor hoofd en lichaam!

  • Beweeg voldoende

Beweeg regelmatig (minimaal 10.000 stappen per dag), maar pas op dat je geen (intensieve) sport tot drie uur voor het slapengaan doet. Dit laatste stimuleert de aanmaak van de hormonen adrenaline en cortisol, waardoor je minder snel in slaap valt.

  • Plan gedurende dag voldoende rustmomenten

Probeer op meerdere momenten van de dag even een rustmoment te creëren. Ga even naar buiten voor een korte wandeling, sluit je ogen even kort voor een meditatiemoment of doe eens een aantal ademhalingsoefeningen om rustiger te worden. Van voldoende ontspanningsmomenten in je agenda plannen, word je gelukkiger, creatiever en rustiger. Dus pak je agenda er maar snel bij!

Dit artikel is geschreven door Stephanie Haesen

Scroll naar top