Gado gado style salade met zoete aardappel, tempé en homemade pindasaus

Gado Gado is een heerlijk Indonesisch gerecht met gemengde warme en koude groente en natuurlijk de befaamde pindasaus. Bij Voeding maakt je beter zijn we gek op dit gerecht en geven een gezonde draai aan dit gerecht door zoete aardappel en een homemade pindasaus toe te voegen. 

Zoete aardappel bevat veel vezels, ijzer, magnesium, kalium en de vitamines A en C. En rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A. Kleur op je bord, dat is precies wat we willen. Goed voor je weerstand, immuunsysteem en hormonen. Geniet!

Wat heb je nodig?

    • 1 Kropsla
    • 1 limoen
    • 4 eieren
    • 2 á 3 zoete aardappelen, in stukjes gesneden
    • 300 gram tempé, in plakjes gesneden
    • 250 gram sperziebonen
    • Snufje Peper
    • Snufje Zout
    • Snufje Kerriepoeder

     

    Homemade pindasaus:

    • 150 á 200 gram ongezouten pinda’s
    • 2 el olijfolie
    • 2 el sesamolie
    • 2 el sojasaus of coconut aminos (= sojasausvervanger)

     

    Toppings:

    • Gefrituurde uitjes
    • Bosui

Bereidingswijze

 

  1. Was de kropsla goed en doe in een saladekom. 
  2. Snijd 2 tot 3 zoete aardappelen in kleine plakjes of stukjes. Smeer ze goed in met olie, peper, zout en 3 theelepels kerriepoeder. Rooster de zoete aardappelen voor ongeveer 30 minuten op 180 graden. Als de aardappels een beetje zijn afgekoeld, mogen ze in de salade. 
  3. Snijd de tempé in kleine plakjes en bak ze in de olie tot ze goudbruin zijn. Gebruik een snufje zout en peper (niet te veel zout gebruiken). De tempé mag daarna ook in de salade. 
  4. Kook de sperziebonen en spoel ze af met koud water. Deze mogen ook in de salade.
  5. Kook de eitjes op 6 of 7 minuten voor het perfecte zachte eigeel. De eitjes mogen in plakjes ook in de salade. 

Homemade pindasaus:

  1. Maal de ongezouten pinda’s fijn in de keukenmachine. Voeg hierbij ook wat olijfolie, sesamolie, sojasaus (of vervanger) en eventueel wat warm water toe, zodat het geheel een gladde massa wordt.
  2. Heb je niet zoveel tijd? Dan kun je ook een sausje maken van tahin en alle bovenstaande ingrediënten.
  3. Verdeel de saus over de salade.
  4. Voeg als laatste het sap van de limoen toe.
  5. Maak het gerecht af met eventueel gefrituurde uitjes en bosui.
Recept geschreven door Foodstagremma & Stephanie Haesen.
Scroll naar boven