Hoe krijg ik mijn kindje in een ritme?

Een vraag die mij als slaapcoach vaak gesteld wordt; hoe krijg ik mijn kindje in een ritme?  Veel ouders zijn op zoek naar schema’s en ritmes voor slapen en voeden. Dat geeft houvast en structuur, en dat is fijn! Maar werkt dit eigenlijk wel zo voor je kindje? En hoe krijg je dan zo’n ritme?

Bij jonge baby’s bestaat de dag nog voornamelijk uit slaapjes en voedingen. Als je baby klaar is met drinken, is het alweer bijna tijd om te gaan slapen. De slaapjes van je baby zijn nog wisselend in lengte en de tijden dat je baby wakker is, zijn kort. Vaak wordt in deze periode gevoed zodra de baby wakker is. Dat is fijn omdat een uitgeruste baby effectiever drinkt.

Maar als je baby iets ouder wordt, kan hij langzaam steeds iets langer wakker zijn en dit is vaak het moment dat ouders slaapjes en voedingen graag iets meer op vaste tijden willen aanbieden. Dit maakt namelijk je dag meer voorspelbaar waardoor je ook afspraken en uitstapjes makkelijker kunt plannen. Dit is fijn voor ons als ouders, maar voor baby’s eigenlijk niet ideaal.

Een baby kan namelijk een maximaal aantal minuten of uren wakker zijn, afhankelijk van de leeftijd. Dit noemen we de wakkertijd. Als die wakkertijd voorbij is, is dat het ideale moment om in slaap te vallen. Dit heeft te maken met hormonen, die op dat moment in de juiste stand staan. Er is dan veel melatonine (slaaphormoon) en weinig cortisol (wat je kindje alert maakt), waardoor in slaap vallen makkelijk gaat. Ben je te laat, dan kan inslapen meer moeite kosten en zie je vaak dat een kort slaapje volgt.

Bij de meeste baby’s wisselt de lengte van de slaapjes nog veel. Je kunt je voorstellen dat je baby na een ochtendslaapje van 45 minuten, veel eerder toe is aan de tweede slaap dan wanneer hij ’s morgens 2 uur heeft geslapen.

Met ritme bedoel ik dus eigenlijk rekening houden met de maximale wakkertijden van jouw baby zodat hij of zij op tijd de kans krijgt om te gaan slapen. Laat je baby vooral zelf bepalen hoe lang hij slaapt, dit regelen baby’s heel goed zelf!

Maar hoe zit dit dan met voedingen?

Mijn advies is om het slaapritme van je baby te volgen en de voedingen hier omheen te bouwen. Een uitgeruste baby drinkt namelijk beter en slaapt ook beter. En een baby die goed gedronken heeft, zal ook weer beter en langer kunnen slapen. Een voeding hoeft niet direct na het wakker worden als je baby op dat moment nog geen honger heeft. Een voeding voor het slapen is ook prima als dit zo uitkomt. Je hoeft je baby niet wakker te maken voor voeding (tenzij er sprake is van ondergewicht of jouw baby om medische redenen op vaste tijden gevoed moet worden), je kindje wordt vanzelf wel wakker als het honger heeft. Dan is hij of zij goed uitgeslapen en zal de voeding ook goed gedronken worden.

Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder de wakkertijden die passen bij de leeftijd van jouw kindje:

Heb je vragen over het slaap- en voedingsritme van jouw kindje of wil je dat ik eens met je meedenk? Stuur mij gerust een berichtje!

Dit artikel is geschreven door Patricia Meijering van Dreamzz Slaapcoaching

Scroll naar top