Hoe herken je kwalitatief goede voedingssupplementen?

Wanneer je besluit om vitamines en mineralen via een supplement toe te voegen aan je dagelijkse voedingspatroon is het heel belangrijk dat je let op de biologische beschikbaarheid van supplementen. Kortom: hoe snel neemt je lichaam alle actieve stoffen uit een supplement op? Hieronder vind je 5 zaken waar je op moet letten:

  1. Kies voor de actieve vorm van vitamines: sommige vitamines moeten eerst omgezet worden naar hun actieve vorm, voordat je lichaam de stoffen kan opnemen. Denk bijvoorbeeld aan folaat i.p.v. foliumzuur en vitamine D2/D3 i.p.v. vitamine D. Dit proces gebeurt via je darmen en lever. Hoe hoger de biologische beschikbaarheid, hoe beter de absorptie van het supplement.
  2. Anorganisch vs organisch gebonden mineralen: mineralen zijn anorganisch (= minder goed opneembaar) en organisch (= goed opneembaar) gebonden. Kies altijd voor organisch gebonden mineralen, deze komen van nature voor in je lichaam en worden om die reden veel beter opgenomen.
  3. Natuurlijke vs synthetische vitamines: of een vitamine natuurlijk of synthetisch is, is vooral van belang als de werking van de natuurlijke en synthetische vorm sterk verschilt. Een goed voorbeeld hiervan is vitamine E. De natuurlijke vorm van vitamine E (d-alfa-tocoferol) is veel krachtiger dan haar synthetische vorm (Dl-alfa-tocoferol).
  4. Kies voor natuurlijke hulp- en vulstoffen: Voor het maken van supplementen, en zeker bij tabletten, is het soms nodig om hulp- en vulstoffen te gebruiken. Anders kunnen ze simpelweg niet goed gedoseerd of gemaakt worden. Kwalitatieve supplementen bevatten waar mogelijk, alleen maar natuurlijke varianten zoals rijst, erwten of alfalfa.
  5. Synergie: naast opneembaarheid is de specifieke combinatie van bepaalde voedingsstoffen en kruiden in éénzelfde voedingssupplement kenmerkend voor de kwaliteit. Die voedingsstoffen en kruiden werken met elkaar in ‘synergie’. Dat wil zeggen dat ze samen nog waardevoller zijn dan als je één ervan apart zou innemen. Ze versterken elkaars werking of je hebt het één nodig om het ander goed te kunnen opnemen. Magnesium en vitamine B6 zijn bijvoorbeeld een goed duo, maar ook vitamine D3 en K2 doen het uitstekend samen.

Meer informatie over de kwaliteit van vitamines en mineralen vind je in deze handige folder van Energetica Natura.
Kijk op onze website voor meer informatie over supplementen.

Bron: Energetica Natura/Vitaminestore

Geschreven door Sharon Asscher & Stephanie Haesen

Scroll naar boven