De essentie van de juiste voeding tijdens je zwangerschap

Keer op keer verbaas ik me weer hoe voedingsspecialisten (lees de meeste diëtisten), hardop kunnen zeggen dat voeding van ondergeschikt belang is tijdens de zwangerschap. Er wordt dan gezegd dat het eerste levensjaar van een kindje veel belangrijker is dan de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap. ONZIN!!!

Afgelopen dinsdag had ik een congres over kindervoeding, waar een specialist op het gebied van babyvoeding, ook wel premature voeding, de stelling ‘Het eerste levensjaar is belangrijker qua voeding dan de voeding tijdens de zwangerschap van de moeder’ deponeerde. Zij was nieuwsgierig hoe er door de 150 diëtisten over gedacht werd. Van de 150 mensen waren er 3 het niet eens met de stelling, waaronder ik zelf.

Tijdens de zwangerschap groeit je kindje op de voedingsstoffen die hij/zij ter beschikking krijgt van de moeder. Wanneer de moeder lijdt aan tekorten groeit het kindje onder minder gunstige omstandigheden en kan dit effect hebben op de ontwikkeling van het kindje, die wellicht niet meteen te merken zijn bij de geboorte, maar juist op latere leeftijd. Lijkt me logisch..

Visolie

Zo is het bijvoorbeeld zo dat DHA (Een vetzuur in omega 3) een rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen van je kindje, zo is er ook bewezen dat wanneer zwangere vrouwen visolie suppleren tijdens de zwangerschap dit de kans op Astma bij het kindje verkleint.

Het welbekende fenomeen ‘Zwangerschapsdementie’ heeft ook te maken met een te laag DHA-niveau, doordat je kindje alles inpikt en te weinig voor jou over laat. Wanneer je voldoende vis eet, dan wel visolie suppleert kan je dit voorkomen. Wanneer er te weinig DHA aanwezig is kan dit ook leiden tot een post natale depressie na de geboorte, nou lijkt me evident dit te willen voorkomen.

Darmflora

Waar je ook weinig over hoort is een gezonde darmflora tijdens de zwangerschap, dit zal het kind een goede start geven. Dit geldt overigens voornamelijk waneer de baby via de natuurlijke weg geboren wordt. De darm van je kindje is in de baarmoeder steriel en pas op het moment dat je baby door het geboortekanaal gaat, komen de darmen van je baby pas in aanraking met de buitenwereld. Je kindje krijgt wanneer hij door het geboortekanaal gaat de darmflora van de moeder mee. Daarnaast wordt de darmflora opgebouwd door het geven van borstvoeding. De darmflora van de moeder moet dus zo optimaal mogelijk zijn!

Helaas blijkt uit onderzoek (door Radboud Universiteit) dat door stress gedurende de zwangerschap de darmflora negatief beïnvloedt wordt. Je darmflora is met voeding en suppletie in balans te brengen, maar dat hoor je niet wanneer je geadviseerd wordt om volgens de schijf van vijf te eten. Ik zeg niet dat ik tegen de schijf van vijf ben, ik zeg dat ik het incompleet vind en al helemaal wanneer het aankomt op Voeding tijdens de zwangerschap. Dit is de reden waarom ik er zo van geniet om voorlichting te geven over voeding tijdens de zwangerschap en persoonlijke begeleiding aanbied.

Het gaat er niet om wat je NIET mag eten, maar juist om wat je WEL het BESTE kan eten ter ondersteuning van de verschillende fases in je zwangerschap. Wat je NIET mag eten, vertelt je omgeving je wel.

Heb jij vragen of onzekerheden over jouw voedingskeuze tijdens de zwangerschap en wil je gewoon eens weten of je het goed doet? Neem dan contact met mij op.

Scroll naar boven