Darmklachten aanpakken: meer dan alleen ontlastingsonderzoek

Als darmtherapeut snap ik als geen ander het belang van gezonde darmen. Tegenwoordig heeft 1 op de 3 mensen regelmatig last van klachten als een opgeblazen buik, buikpijn, obstipatie of pijn bij de stoelgang. Bij het oplossen van darmproblemen, zie ik ook vaak dat darm-gerelateerde problemen verdwijnen (denk aan vermoeidheid, hoofdpijn, huidproblemen, zwak immuunsysteem, etc.)

De afgelopen tijd heb ik veel geleerd over wat nou écht belangrijk is voor de darmen en ik kom steeds terug op dezelfde punten. Natuurlijk is elk lichaam anders en afhankelijk van wat er uit een ontlastingsonderzoek naar voren komt en iemands persoonlijke situatie, vergt elke persoon weer een andere aanpak. Vaak moet er een bacteriële disbalans rechtgezet worden, ontstekingen worden geremd en/of heeft de slijmvlies kwaliteit aandacht nodig. Inmiddels ben ik er ook achter dat naast heel gericht de darmkwaliteit te verbeteren, deze dingen bij iedereen een cruciale rol spelen:

1. Goed werkende lever

De lever heeft meer dan 500 taken in het lichaam en is super belangrijk voor heel veel lichamelijke processen. Sommige taken zijn belangrijker dan andere en als de lever voortdurend bezig is met eenzelfde belangrijke taak (zoals bijvoorbeeld de suikerspiegel op peil houden), komt het niet toe aan de andere dingen op z’n to-do-list.

2. VOEDEN in plaats van vullen

Door ons lichaam de juiste voeding te geven, heeft het genoeg bouwstoffen om zichzelf te versterken. Wat we eten heeft direct effect op hoe we ons voelen en hoe we er mentaal aan toe zijn. 

3. Stressregulatie

Stress verminderen’ is natuurlijk een super vaag begrip.. Hoe doe je dat dan? We kunnen nou eenmaal niet alle stressoren in ons leven controleren. Maar we kunnen de stress wel reguleren door te veranderen hoe we reageren op de stressoren. Stress in het hoofd, geeft automatisch ook stress op je vertering en darmen. Als het lukt om de stress ervaring te verminderen, merk je dat absoluut ook in je darmen. Dit geldt ook voor onze eigen denkpatronen!

4. Optimale slaap

Vaak vinden we slaap minder belangrijk of we offeren onze slaap op in drukke periodes. Dit gaat je uiteindelijk tegenwerken en je vertering ook verslechteren. Veel belangrijke verteringsprocessen gebeuren in onze slaap en als je minder slaapt, kun je de volgende dag meer verteringsproblemen ervaren. Het verbeteren van je slaapkwaliteit is een belangrijke factor in het optimaliseren van je darmen.

5. Beweging

Voldoende beweging is super belangrijk voor een goede werking en doorstroom van je darmen. Dat betekent niet per se dat je meteen high intensity aan de slag moet in de sportschool, dat kan in sommige gevallen juist meer stress geven! Juist ook beweging met een lage intensiteit is belangrijk en doet veel voor je darmen (denk aan wandelen, zwemmen of fietsen).

6. Rustig eten en goed kauwen

Hoe vaak neem je nou echt rustig de tijd om je maaltijd te eten? Ik hoor heel vaak dat eten ‘even tussendoor’ gebeurt terwijl we onderweg zijn of we zijn er met onze aandacht niet echt bij en kauwen ook niet heel goed. Dit is super belastend voor onze vertering. Niet alleen omdat er grote stukken voedsel in het verteringsstelsel terecht komen, maar ook omdat speeksel al de eerste verteringsenzymen bevat die cruciaal zijn voor een goede opname. Als je er mentaal niet helemaal bij bent, maak je minder speeksel (en vaak ook minder maagzuur) aan, waardoor je al 1-0 achter staat.

Je kunt heel veel van de dagelijkse verteringsproblemen voorkomen door aan deze fundamentele dingen te werken. Daarnaast raad ik ook absoluut een ontlastingsonderzoek aan om te weten te komen wat er nou precies gaande is in jouw darmen en aan welke knoppen je moet draaien om van jouw specifiekenklachten af te komen.

Door Laura Contreras, darmtherapeut

Scroll naar boven