Ruim de helft van Amerikaanse moeders negeert veilig slapen-protocol

Slechts 43,7 procent van de Amerikaanse moeders legt haar baby altijd op de rug voor het slapengaan.

Door een baby in deze positie voor het slapen te leggen, wordt de kans op wiegendood verkleind. Uit een onderzoek van de US Centers for Disease Control and Prevention onder 3.297 moeders blijkt dat 77,3 procent zich voorneemt dit te doen. 43,7 procent hiervan voert dit voornemen ook echt uit. Dat meldt CNN. 

Personen die in het onderzoek aangeven dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het bepalen van de slaappositie van de baby, leggen het kindje gemiddeld meer dan drie keer zo vaak op zijn of haar buik. Als reden voor deze keuze noemen de moeders dat ze bang zijn dat de baby kon stikken en dat het kindje op zijn rug minder comfortabel ligt.

Deze kennis kregen ze bij gebrek aan onderwijs mogelijk van hun familie, aldus de onderzoekers. In vorige generaties was het gebruikelijker om een kindje op zijn buik te laten slapen. 

Nederland

Volgens de American Academy of Pediatrics moeten baby’s op hun rug worden geplaatst op een stevig slaapoppervlak, met een aansluitend lakentje. Kussens, dekbedjes en (dikke) dekens worden afgeraden, om verstikking en verhitting te voorkomen. In Nederland geldt met de ‘richtlijn preventie wiegendood’ hetzelfde advies.

Tussen 2012 en 2016 overleden er in Nederland 59 kinderen jonger dan een jaar aan wiegendood.

Scroll naar boven