Hooikoorts, hoe kun je de klachten verlichten?

Hoest, proest, snotter. De hooikoortsmaanden zijn weer in aantocht. Nu is hooikoorts altijd al vervelend geweest, maar in een tijd waar je boos wordt nagekeken voor het hoesten of niezen, des ter meer. Daarom hebben we in deze blog wat tips en tricks om de hooikoortsklachten te verminderen. Veel leesplezier! 

Laten we beginnen met wat hooikoorts nou eigenlijk is, hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeelkorrels. De allergische reactie wordt veroorzaakt doordat deze stuifmeelkorrels door het neusslijmvlies worden opgevangen, wanneer we deze pollen inademen in de lente- en zomermaanden. Twee tot twintig procent van de bevolking heeft hier last van, althans die hebben last van de ‘’klassieke variant’’. Heb je last van tranende ogen en niesbuien? Dan wordt dit al gauw gelabeld als hooikoorts, maar hooikoorts kan zich ook voordoen als een aanhoudende zomerverkoudheid. 

Hooikoorts komt dus vooral in de wat warmere maanden voor, mei, juni, juli en augustus in allerlei verschillende vormen. Leuke weetjes zijn dat als je net vóór deze maanden geboren bent heb je meer kans op het te ontwikkelen van hooikoorts, balen!  En mannen hebben vaker last van hooikoorts dan vrouwen, dit komt duidelijk naar voren bij jongeren.

Hoe komt het?

Het is niet met zekerheid te zeggen waarom sommige mensen last hebben van hooikoorts en anderen niet. Je hoeft niet met hooikoorts geboren te worden, je ontwikkelt het meestal pas op latere leeftijd. Soms zelfs nog na je 24ste, dit komt echter niet vaak voor. Als je na je 40e levensjaar nog geen last hebt, dan blijft dit meestal zo. De allergie kan plots opkomen maar ook weer zomaar verdwijnen. Ook kan de gevoeligheid per allergeen veranderen. 

Onderzoekers geven verschillende redenen aan over hoe hooikoorts ontstaat.

Sommige onderzoekers opperen dat we zo schoon leven, dat ons immuunsysteem zich verveelt en op tilt slaat van onschuldige stoffen. Sommige onderzoekers zeggen dat het goed is om op jonge leeftijd met dieren in aanraking te komen, zodat je meer bacteriën tot je krijgt en je immuunsysteem geprikkeld wordt, wat zou voorkomen dat je hooikoorts ontwikkelt. Kinderen die op een boerderij opgroeien zouden zelfs levenslang tegen hooikoorts beschermd zijn

Ook een verstoring in de darmflora (door antibiotica, keizersnee, verkeerde zuigelingenvoeding) kan mogelijk zorgen voor hooikoorts.

Een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm wordt ook door sommige onderzoekers aangemerkt als bron van de problemen. De darm kan verhoogd doorlaatbaar worden door ontstekingen en ziekmakende bacteriën in de darmen.

De lucht is steeds meer vervuild met (fijn)stof. Hieraan kunnen de pollen hechten, die vervolgens dieper in de longen komen waardoor de problemen flink kunnen verergeren.

We hebben steeds meer stress in ons leven. Onderzoeken suggereren dat stress de klachten van hooikoorts kunnen verergeren.

6 basistips tegen hooikoorts:

 1. Ga naar buiten wanneer het net heeft geregend. De pollen zijn dan grotendeels uit de lucht.
 2. Stofzuig je huis regelmatig met een speciale anti-allergie stofzuigerzak. 
 3. Laat je schone was binnen opdrogen. 
 4. Vaseline rond de neusgaten smeren, dit houdt de pollen tegen. 
 5. Trek je kleren niet uit in de slaapkamer, dit kan verspreiding van de pollen tegen gaan. 
 6. Douche voor het slapen gaan. Zodat je de pollen van je afwast, hierdoor slaap je rustiger. 

Wat kan je doen om de klachten te verlichten? 

Wanneer je last hebt van hooikoorts is het een goed idee om te kijken of je een vitamine D tekort hebt opgebouwd. Als dit het geval is kunnen vitamine-D supplementen in combinatie met anthistaminicum de hooikoorts klachten verlichten. Als u last heeft van hooikoorts, kan dit in verschillende vormen naar voren komen. Zo kunt u bijvoorbeeld erg veel last van u ogen krijgen. Is dit het geval bij u, dan kan een suppletie met probioticum Lactobacillus paracasei dit verminderen. Dit blijkt uit een studie waar personen aan deel namen met een allergie voor rhinitis en graspollen. Verder zijn er voedingsstoffen die de klachten kunnen onderdrukken zoals Vitamine C (peterselie, kiwi), vitamine E (noten en zaden) en omega 3 vetzuur (EPA en DHA).

Producten om te consumeren als je last hebt hooikoorts:

 • Fruit: zoals kiwi’s, citrusfruit, bessen, aardbeien (BIO) en avocado. 
 • Groenten: zoals koolsoorten, paprika en spinazie.
 • Noten: zoals amandelen, hazelnoten, pecannoten en paranoten.
 • Vis: vooral vette vis als zalm, haring en makreel. 

Andere natuurlijke tips om de hooikoorts klachten te verminderen: 

 • Sommige mensen worden gevoeliger voor hooikoorts als ze voeding rijk aan histamine eten. Dat zijn onder meer gefermenteerde producten als oude kaar, zuurkool tempeh, koffie, alcohol en helaas ook chocolade. 
 • Laat geraffineerde voeding staan en eet vooral veel groenten zodat de darmflora in balans kan komen. 
 • Mensen met allergische reacties hebben vaak een zink te kort. Het aanvullen van zink is daarom een goed idee. Zink zit in oesters, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad en cashewnoten. 
 • Brandnetel thee werkt als natuurlijke vorm van anti histamine. 
 • Vermijd melkproducten. Melkproducten verhogen namelijk de slijmproductie wat je tijdens het hooikoorts seizoen liever niet hebt. 

Deze blog is geschreven door: Beaudine Griffioen 

Bronnen artikel:
1. Voorkom hooikoorts 
2. Hoed u voor hooikoorts 
3. Vitamine D plus antihistaminicum bij hooikoorts 
Bakhshaee M, Sharifian M, [..], Mohebbi M. Therapeutic effect of vitamin D supplementation on allergic rhinitis. Eur Arch Otorhinolaryngol 2019; 276(10):2797-2801 [PMID31332549]
4. Probioticum zinvol bij hooikoorts 
Costa DJ, Marteau P, [..], Bousquet J. Efficacy and safety of the probiotic Lactobacillus paracasei LP-33 in allergic rhinitis: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial (GA2LEN Study). Eur J Clin Nutr 2014; 68(5):602-7

Scroll naar boven