Borstvoeding en alcohol; kan dat?

Heel wat commotie is er opgetreden aan de hand van een foto die mooie Beyoncé op Social Media heeft gedeeld. Ze was aan het genieten van een rood wijntje tijdens een etentje. De meest uiteenlopende reacties werden er gegeven op haar ‘wereldnieuws’. De grote vraag blijft natuurlijk; mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft? 

Borstvoeding en alcohol

Negen maanden lang heb je geen alcohol gedronken voor het welzijn van je kindje, veel vrouwen vragen zich dan ook af wanneer ze weer een glaasje wijn mogen drinken. Wanneer je borstvoeding geeft is het van belang verantwoord om te gaan met alcohol, nicotine en medicijnen. Hoe kan je dat het beste doen? Waar moet je op letten?

Houd er rekening mee dat alcohol, nicotine en medicijnen via de moedermelk bij de baby terecht komen. Als je toch graag een keertje een glaasje wijn wilt drinken: doe dit dan net ná een voeding zodat de schadelijke stoffen tijd hebben om afgebroken te worden. Het kost je lichaam ongeveer een uur tot anderhalf uur per glas wijn om door je lever afgebroken te worden. Dus wanneer je een glaasje alcohol drinkt, wacht dan minimaal 1,5 uur met het geven van de eerstvolgende borstvoeding. Wanneer je twee glaasjes drinkt kost het je lever al bijna drie uur om af te breken, dit haal je vaak niet met de volgende voeding. Houd hier rekening mee. Wanneer je besluit om bijvoorbeeld bij het eten een wijntje te drinken, kies er dan voor om vóór het eten te kolven en deze voeding te bewaren wanneer je baby honger heeft.

Heb je te veel alcohol gedronken? Kolf dan je melk af en gooi het weg. Geef je baby vervolgens afgekolfde melk uit je voorraad of kies er voor om je baby flesvoeding te geven indien je voorraad niet groot genoeg is.

Houd er ook rekening mee dat je lichaam veel sneller reageert op alcohol na een lange tijd geen alcohol te hebben gedronken. Hierdoor merk je sneller dan normaal het effect van alcohol. Wanneer je toch een glaasje te veel drinkt kan het zijn dat je dieper slaapt en je baby minder snel hoort. Wees hier bewust van.

Roken en alcohol

Let ook op met roken. Los van het feit dat roken heel ongezond is kan roken ook de melkproductie verminderen. Mocht je het echt niet kunnen laten, doe het dan nadat je je baby gevoed hebt. Een enkele sigaret per dag zal je productie niet verminderen. Maar als je meer rookt, heb je ook meer kans op te weinig melk. Rook sowieso altijd buiten en nooit in het bijzijn van je baby, dit is schadelijk voor je baby omdat de longen nog vol in de ontwikkeling zijn. Zo heeft een baby nog maar 10% van de longblaasjes die volwassenen hebben.

Heb je nog meer vragen over voeding tijdens de borstvoeding, neem dan hier contact op. 

Scroll naar boven