Vietnamese verse springrolls met garnalen of paddenstoelenmix

Dit gerecht is ideaal als lunch of diner, zit boordevol B-vitamines en mineralen. Zo zijn paddenstoelen goed voor: 

  • meer energie
  • betere weerstand
  • Goed voor je hart en gewicht
  • goed voor sterke botten en humeur (door vitamine D)

Wij zijn er dol op!

Wat heb je nodig?

  • 6 Rijstvellen
  • 1 rijpe avocado, over de lengte in repen gesneden
  • Ongeveer 200 gram kort gekookte garnalen. Dit kun je ook voorgekookt kopen.
  • Paddenstoelen mix gebakken in een koekenpan met plataardige olie, peper en zout (zie restje pompoensoep)
  • 1 wortel, in dunne sliertjes geraspt of uit een zakje
  • 1 bietje, in dunne sliertjes geraspt, of uit een zakje
  • 1 bietje, in dunne sliertjes geraspt, of uit een zakje
  • Een bosje munt, grof gesneden
  • Een bakje scheuten

Voor de saus

  • Flinke scheut vissaus
  • Flinke scheut chilisaus
  • Klein scheutje appel ciderazijn

Bereidingswijze

  1. Maak het sausje alvast door de ingrediënten van de saus met elkaar te mengen in een kommetje.
  2. Je kunt nu beginnen met de rolls. Ik heb de helft met garnalen gemaakt en de helft met paddenstoelen.
  3. Giet wat kokend water in een grote kom waar de rijstvellen min of meer in passen.
  4. Gebruik nu een keukenplank om op te werken en zet een schaal klaar voor de summer rolls. Haal een rijstevel even heel kort door het water, zodat het hele nat is geweest. Het rijstvel voelt dan nog hard aan, maar dat is niet erg. Leg het vel op je plank en leg van ieder ingrediënt een beetje in het midden van de rijstevel. Vervolgens kun je de roll dicht rollen. Het is even oefenen, maar daarna supermakkelijk.
  5. Herhaal deze instructies vervolgens met de rest van de vellen en ingrediënten.

Twijfel je of de rollen wel zacht en smeuïg worden? Geen stress, dat gebeurt vanzelf door de relatief natte ingrediënten en door het water dat je hebt gebruikt. Het duurt altijd even 10 minuutjes voordat ze helemaal op smaak zijn.

Scroll naar top