Spaghetti alle vongole met rijstnoodles en kokkels in zwarteboontjessaus

Deze variant van Spaghetti alle Vongole is net even anders dan de traditionele variant. Op z’n Chinees deze keer. Maar met veel producten uit de zee, zoals kokkels. Vis is een natuurlijke bron van ijzer, een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Vooral zeevis en weekdieren (kokkels, mosselen en oesters) zijn erg rijk aan ijzer.

Daarnaast zitten kokkels ook vol met andere nutriënten, waaronder vitamine C, B-vitamines, kalium selenium en ijzer. Goed voor je immuunsysteem, hormoonhuishouding en je weerstand!

Wat heb je nodig?

  • 200 gram rijstnoodles. Die iets bredere die een beetje lijken op tagliatelle.
  • 500 gram kokkels
  • Handvol zwarte boontjes (te koop bij de toko) in stukjes gehakt
  • 1 rode chilipeper fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • 3 bosuien, in ringetjes gesneden, groen en wit van elkaar scheiden.
  • Plantaardige olie om in te bakken
  • 1 tl kokosbloemsuiker of palmsuiker 
  • 1 el Shaoxing rijstwijn
  • 1 et lichte glutenvrije sojasaus of Coconut aminos (= een smaakmaker op basis van sap uit de kokosbloesem, gluten- en sojavrij)
  • 1 el zwarte azijn
  • 1 tl. maizena

Bereidingswijze

Zo maak je dit heerlijke gerecht:

  1. Laat de schelpjes even een uur in schoon water staan zodat ze schoon kunnen worden. En spoel ze daarna nog even goed af zodat al het zand eraf is.
  2. Haal de schelpjes uit het net of de zak en doe in een kom met water. Ik doe dit altijd meteen als ik ze koop en laat ze dan een paar uur staan, maar 1 uur is ook goed.
  3. Doe het witte deel van de bosui samen met de chilipeper, knoflook en de zwarte boontjes in een bakje.
  4. Doe de palmsuiker, Shaoxing, sojasaus en zwarte azijn in een ander kommetje en meng.
  5. Kook de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
  6. Verhit een paar eetlepels neutrale olie in een wok op hoog vuur en bak hierin het bonenprutje 2 tot 3 minuten.
  7. Voeg de sausjes en palm en-of kokosbloemsuiker toe, samen met de schelpjes. Schep het geheel goed om en doe een deksel op de pan.
  8. Stoom de schelpjes 3 tot 4 minuten. Schep eventueel halverwege om.
  9. Meng intussen de maizena met 3 eetlepels water. Voeg deze toe aan de pan en laat alles pruttelen tot de saus dikker wordt.
  10. Voeg dan de noodles toe en meng ze goed met de schelpjes en de saus.
  11. Als allerlaatste voeg je het groene deel van de bosui toe, schep om en serveer. Kapotte schelpjes en schelpjes die niet open zijn gegaan, adviseren we je niet om op te eten. 
Recept geschreven door Foodstagremma & Stephanie Haesen.
Scroll naar boven