Groene gassen: opgeblazen door het eten van groenten

Groene gassen: opgeblazen door het eten van groenten

We weten allemaal dat we meer groenten moeten eten, dat groenten belangrijk en cruciaal zijn voor onze gezondheid. Ze zitten vol met belangrijke vitaminen, mineralen en vezels en helpen ons lekkerder te voelen. Maar wat als je na het eten van een kleurrijke salade, niet het effect ervaart waar je op had gehoopt? Je verwacht een energie boost, maar in plaats daarvan ben je opgeblazen en gewoonweg oncomfortabel. Annoying!

Hoe komt het dan dat jij je soms slechter voelt na het eten van groenten? Waarom ben je opgeblazen na een salade? Hoezo geven gezonde voedingsmiddelen je zoveel ongemak? Er zijn twee mogelijke redenen die hierbij een rol kunnen spelen:

1. Stress in je buik

Groenten zijn niet altijd makkelijk te verteren, zeker als ze nog rauw en knapperig zijn. Je lichaam heeft veel enzymen en zuren nodig om ze af te breken. Als je gestresst bent, kan het zijn dat je darmen niet optimaal werken en je daar last van krijgt. Onverteerde stukjes blijven dan achter in de darmen en die kunnen leiden tot een opgeblazen buik, winderigheid en soms zelfs buikpijn.

Om goed te kunnen verteren, moet je in rust zijn en even ‘uit’ staan. Dus als je probeert om tussen alle drukte door even snel je salade naar binnen te werken, gaat dat waarschijnlijk niet zo lekker.

Drukte en stress zijn boosdoeners voor de vertering en geven vaak problemen. Je lichaam heeft rust nodig om fatsoenlijk te kunnen verteren, maar laten we eerlijk zijn, in onze snelle wereld is ‘rust’ soms moeilijk te vinden. Dus, hoe doe je dat dan? ‘Ontspannen’ klinkt fantastisch, maar het is ook een beetje vaag, toch? Voor sommigen betekent ontspanning het doen van een yogasessie, voor anderen is het gewoon een paar diepe ademhalingen nemen tussen het drukke schema door. Het belangrijkste is dat je bewust wordt van wat jou stress geeft en probeert manieren te vinden om jezelf uit die stressmodus te halen.

Lees hier meer over hoe je je cortisol terugbrengt in het goede dag-nacht ritme

2. Disbalans in je darmen

Je darmen en het microbioom spelen een cruciale rol in je vertering en je gezondheid. Groenten zijn bedoeld om je darmbacteriën te voeden, maar als de verhouding van bacteriën uit balans zijn of als bepaalde soorten overheersen, kunnen groenten extra gasvorming veroorzaken. Daardoor kun je een opgeblazen gevoel en winderigheid krijgen na je maaltijd. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

1️⃣ First of all is het belangrijk om de bestaande disbalans recht te zetten en eventuele overgroei aan bacteriën te verminderen. Als dat gebeurd is, is het belangrijk om een omgeving te creëren waar de ‘goede’ bacteriën zich fijn in voelen.

2️⃣ Maak het gemakkelijker voor je darmen door rauwe groenten te vervangen door gestoomde, gewokte of gebakken groenten. Gare groenten zijn veel gemakkelijker te verteren en zorgen voor meer rust in je spijsverteringsstelsel. Als je van salades houdt, zorg er dan voor dat het grootste deel van je groenten gaar is. Gegrilde groenten zijn bijvoorbeeld heerlijk en ook koud erg lekker.

3️⃣ Bij het herstellen van de disbalans in je darmen is het ook belangrijk om stress te verminderen, goed te slapen en dagelijks te bewegen.

Niemand wil buikklachten na het eten, dus is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te begrijpen hoe het reageert op verschillende voedingsmiddelen. Met de juiste aanpassingen kun je nog steeds genieten van een gezonde en voedzame maaltijd zonder de nadelige effecten.

Heb je klachten of wil je meer inzicht over jouw microbioom? Maak dan een afspraak met mij via onze website. We helpen je graag verder!

Geschreven door Laura Contreras 

Scroll naar boven